ActualitateLocal

Elevi ai Școlii ”Constantin Parfene” Vaslui, în schimb de experiență la o școală din Croația

În perioada 8-12 noiembrie 2021, cinci elevi din clasa a VIII-a A de la Școala Gimnazială ”Constantin Parfene” Vaslui, însoțiți de doi profesori, au participat la activitățile de învățare organizate în școala parteneră din Novi Marof, Croația, în cadrul parteneriatului interșcolar Science Outside Featuring Technology – S.O.F.T. (în traducere Abordarea științelor cu ajutorul tehnologiei în afara clasei), proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus + ce se desfășoară în perioada septembrie 2019 – august 2022.  Proiectul urmărește, prin activitățile proiectate, creșterea motivației elevilor pentru învățarea științelor, precum și dezvoltarea abilităților profesorilor în ceea ce privește utilizarea abordărilor inovatoare în predarea STEM prin utilizarea metodologiei de învățare în aer liber și combinarea acesteia cu tehnologia.

”Elevii participanți au fost împărțiți în echipe internaționale, au primit sarcini de lucru în grup (prin intermediul unor QR coduri), materialele realizate fiind postate în cadrul blogului și pe pagina de Facebook a întâlnirii. Principalele discipline vizate în cadrul întâlnirii au fost geografia și tehnologia, elevii având șansa să participe la activități de învățare desfășurate în parcul național Plitvice, în cadrul muzeului tehnic Nikola Tesla, în incinta castelului Trakoscan, să observe monumentele istorice importante din Zagreb, Varazdin și Novi Marof”, a precizat prof. Daniela Nane, coordonatorul proiectului.

Participarea la mobilitatea din Novi Marof, Croația, a reprezentat o oportunitate de a descoperi metode de lucru cu elevii în afara spațiului școlar, în natură.

”În cadrul activităților elevii și-au dezvoltat abilități practice, de comunicare și IT pentru realizarea sarcinilor de lucru și a produselor finale. Aceste metode și activități de învățare sunt mai atractive pentru elevi, duc la eficientizarea învățării, sporind gradul de motivare și implicare, a spus prof. Monica Pătrăcuță, directorul Școlii ”Constantin Parfene”.

Elevii au vizitat școala și au fost impresionați de faptul că există sală de sport, cantină, laboratoare, spații de recreere; au fost găzduiți în familii, au cunoscut stilul de viață croat, și-au făcut prieteni, și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză.

”S.O.F.T. a fost cel mai frumos proiect la care am luat parte! Sunt foarte recunoscătoare familiei, prietenilor și, mai ales, profesorilor care m-au încurajat să mă implic. Mulțumită lor am avut șansa să ajung în Croația, o țară plină de tradiții și obiceiuri deosebite, cu oameni foarte calzi și cu peisaje nemaipomenite. În cadrul acestui proiect am aplicat și îmbunătățit abilitățile de comunicare și lucrul în echipă”, a declarat eleva Ana-Maria Țurcanu.

”Mi-am dezvoltat multe abilități, cum ar fi: comunicarea cu oameni noi, aprofundarea unei limbi străine sau supraviețuirea în natură, activitate care mi-a plăcut foarte mult. Am creat legături strânse cu toți elevii participanți din Lituania, Croația, Portugalia, Grecia și Finlanda”, a completat eleva Ștefania Rusu.

Proiectul continuă cu activități organizate pe plan local, dar și cu mobilități internaționale, în luna martie 2022, Școala Gimnazială „Constantin Parfene” fiind gazdă pentru 25 de elevi și 10 profesori din școlile partenere.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button