ActualitateLocal

Tănase din nou actual

dsc_0461
De duminică, vasluienii sunt din nou răsfăţaţi cu umor, graţie Festivalului “Constantin Tănase”. Timp de opt zile, cele mai importante nume din cultura românească, de la actori importanţi, la caricaturişti, îi vor delecta pe localnici cu momente umoristice, care să le mai descreţească chipurile. Vasluienii s-au dovedit a fi doritori de umor, dovadă că biletele şi abonamentele la spectacolele teatrale s-au vândut ca pâinea caldă. Practic, fiecare seară se va derula într-o sală neîncăpătoare, iar actori consacraţi, precum Horaţiu Mălăele, Mihai Mălaimare, Dan Puric, Florin Piersic, Marius Florea Vizante, Vlad Zamfirescu şi mulţi alţii, se vor simţi cu adevărat acasă la Marele Constantin Tănase.
Prima zi a fost dedicată spectacolului-recital “Sunt un orb”, care îl are în prim plan pe Horaţiu Mălăele.
În piaţa civică, Teatrul “Masca” a prezentat spectacolul “Vânt de primăvară printre piersici”, urmată de Parada costumelor de teatru, moment susţinut de trupa “Funny Art”. “Masca” lui Mălaimare nu a uitat să îi delecteze pe vasluieni cu un spectacol de statui vivante.
“Faptul că există o cerere atât de mare se datorează într-o anumită măsură şi programului la care echipa noastră a lucrat timp de un an de zile, încercând să aducă cele mai bune spectacole. Cu entuziasmul specific tinereţii, noi, reprezentanţii Centrului Culturii Tradiţionale Vaslui, avem consştiinta împăcată că Gala teatrelor profesioniste, a spectacolelor independente prezentate la Sala Studio, cele două concursuri de interpretare, amatori şi profesionişti, segmentul repartizat nouă în festival este rezultatul unei constructii minutioase. Comedia parcurge în prezent o etapă diferită de ceea ce se întâmpla la primele ediţii, dar cred că prezentul oferă necontenit pretextele ideale pentru săvârşirea umorului. Vă invităm să răspundeţi vibraţiilor dinspre scenă cu inima deschisă. Este una dintre condiţiile împlinirii noastre ca organizatori. Un gând în plus îl adresăm tinerilor vasluieni, absolvenţi ai institutului de profil. Dacă la actuala ediţie au parte de atenţia cuvenită, fiind programate spectacole atât în Sala Mare, cât si în Sala Studio, la ediţia următoare, în 2018, sper la un afiş complet cu Sorin Poamă, Simona Cuciureanu, Marian Olteanu, Vlad Gălăţianu, Denis Hanganu, Vlad ţabără, Ana Maria Turc”, a spus Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean de Creaţie şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui.
Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui, în afara Salonului de Caricatură, mai organizează diferite expoziţii personale de caricatură.
“Vom avea expoziţii personale ale lui Constantin Ciosu, câştigătorul ediţiei trecute, precum şi ale graficienilor Costel Pătrăşcan, Leonte Năstase, şi Ion Barbu. În foaierul Primăriei Vaslui, avem vernisajul unei expoziţii de grafică satirică semnată de Florian Doru Crihană, iar în foaierul Bibliotecii Judeţene <>, vom vernisa o expoziţie personală Costel Pătrăşcan, cel care, ca şi la ediţia precedentă, a fost preşedintele juriului de la Salonul de Caricatură. Marţi, la Casa de Cultură, vom avea trei expoziţii personale, realizate de Leonte Năstase, Cristian Vecerdea-CRIV şi Ovidiu Ambrozie Bortă, cunoscut ca BOA. Pe lîngă acestea, aş vrea să semnalez că vom avea patru graficieni care vor face caricaturi celor care vor dori să aibă o caricatură semnată de un grafician celebru. Şi în acest an am editat un album al Salonului de Caricatură, care cuprinde o serie de lucrări din cele trimise în acest an la concurs. Sperăm ca vasluienii să aprecieze acţiunile organizate de noi şi îi aşteptăm alături de noi”, a spus Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui.
Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” a asigurat şi de această dată organizarea Concursului de satiră umoristică, dar, în cadrul Festivalului nu vor lipsi întâlnirile cu iubitorii cuvântului scris.
“Bucuria cea mai mare, pe care eu o am în calitate de coorganizator al acestui eveniment, se referă la simbolul de oraş civilizat, pe care îl dăm ca semnal pentru toată ţara. Imaginea aceea de cenuşiu, de urât, de <>, care planează asupra oraşului nostru, mă deranjează cumplit. Este un şoc pentru toţi cei care vin, cel puţin la Salonul de Literatură, să constate că Vasluiul este un oraş cu reale valenţe culturale, iar imaginea pe care o are promovată în ţară e cu totul alta. Am cerut tuturor participanţilor în concurs să scrie un rondel, un catren, un sonet, despre oraşul Vaslui. Spre bucuria noastră, a organizatorilor, o să vedeţi că vorbele celor care au scris sunt atît de frumoase şi de sincere despre ceea ce se întâmplă, încât, cu siguranţă, o să aveţi un sentiment de mândrie. Repet, eu sunt mândru de acest oraş şi cred că valenţele culturale pe care le avem ne plasează undeva, în partea superioară a unui clasament a localităţilor culturale din ţară, şi nicidecum în coada acestui clasament. Tot ce organizează la Vaslui din punct de vedere cultural înseamna puncte albe, pe care noi încercăm să le cuantificăm şi încercăm să le valorificăm. Ca să scrii umor, trebuie să fii extraordinar de bun şi să ştii care sunt acele elemente care sunt resorturile interioare ale oamenilor, pe care trebuie să le atingi, pentru a crea o stare de bine. Cei care participă la Vaslui dau credit acestui concurs, pentru că un premiu obţinut la Vaslui înseamnă o recunoaştere naţională, înseamnă că a intrat în lumea creatorilor de umor. Un premiu obţinut la Vaslui este un premiu de necontestat pentru că, de fiecare dată, am avut grijă ca juriul să fie de necontestat”, a spus Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţeni “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button