ActualitateLocal

Ștefan cel Mare, evocat la Podul Înalt


Vasluienii, alături de președinții de Consilii Județene (CJ) din regiunea Modovei, au ținut să marcheze împlinirea a 543 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, unde Ștefan cel Mare a obținut cea mai importantă victorie în cei 47 de ani de domnie.
”1475 este începutul unui război direct cu puterea otomană. Începe glorios pentru Ștefan. Este o victorie de răsunet. Unii ar spune că pentru Creștinătate ar fi cea mai importantă bătălie până la victoria de la Lepanto. Pentru noi, ca români, cu siguranță, este cea mai importantă bătălie”, a declarat Adrian Solomon, istoric și deputat de Vaslui.
La rândul său, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că victoria de la 10 ianuarie 1475 a marcat profund istoria țării noastre, Vasluiul devenind încă din epoca medievală, este un loc cu o rezonanță istorică în inima tuturor locuitorilor Moldovei: ”Umbra marii personalități a lui Ștefan cel Mare a îmbărbătat de-a lungul timpului pe toți aceia care au trăit pe pământul românesc de dincoace și de dincolo de Prut. Să sperăm că timpurile viitoare ne vor aduce tuturor satisfacția de a vedea că și cei care ne urmează pe noi țin proaspătă în memoria lor imaginea a ceea ce a fost epoca lui Ștefan cel Mare, a ceea ce a însemnat el pentru evoluția ulterioară a poporului român”.
Pe lângă Te Deum, oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase, participanții au depus coroane de flori și au asistat la un ceremonial militar susținut de Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.
”A rămas cu ecou victoria de aici și a rămas cu ecou pentru noi toți, în sensul că, așa cum Ștefan cel Mare s-a bucurat prudent de izbânda de la Vaslui, și turcii, cu siguranță, s-au bucurat prudent de victoria de peste ceva timp. Se cuvine ca noi astăzi să luăm aminte la aceste fapte ale Sfântului Ștefan și a celorlalți oameni bravi ai poporului nostru de la începuturi și până astăzi”, a declarat Adrian Chirvase, protopop de Vaslui.
Directorul Teatrului pentru copii ”Vasilache” din Botoșani, actorul Marius Rogojinschi, l-a readus mai aproape pe Ștefan cel Mare, oferind un moment de surpriză, printr-o interpretare de excepție a unor fragmente din ”Testamentul lui Ștefan cel Mare”.
”Această bătălie a rămas în memoria timpului ca fiind cea mai reuşită izbândă a marelui domn şi a consfinţit, totodată, statutul Moldovei de Poartă a Creştinătăţii.
De altfel, Moldova lui Ştefan s-a mai sprijinit încă un secol pe stâlpii puternici ai biruinţei sale de la Podul Înalt, loc considerat de marele istoric Nicolae Iorga drept “Termopile al românilor”. Vasluienii au oferit ca simbol al acestei bătălii Ansamblul monumental ”Podul Înalt”, unde ne aflăm acum, operă a sculptorului bucureștean Mircea Ștefănescu. Alte ctitorii ale marelui Ștefan, Curțile Domnești și Biserica ”Sf.Ioan Botezătorul” de la Vaslui, sunt mărturii ale importanței acordate acestui ținut. Suntem urmașii lui Ștefan, iar datoria noastră este să păstrăm mereu vie memoria voievodului, considerată cea mai impunătoare personalitate a neamului românesc. În concluzie, pe Ștefan cel Mare e greu ca vasluienii să-l uite, fiind mândri că au ca simbol un nume ilustru”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica, prezent la eveniment.
Printre invitați s-a aflat și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că în anul 2018, când se sărbătorește centenarul unirii, Ștefan cel Mare va fi un element în plus de unire.
”Suntem în Anul Centenar, şi iată, Ştefan cel Mare ne adună şi ne uneşte din nou. Anul trecut, în Cetatea de Scaun a Sucevei ne întâlneam, reprezentanţi din toată Moldova, pentru a deschide Programul Ştefanian, moment în care, în capela Cetăţii, au fost pomeniţi 72 de domni moldoveni, aici unde nu s-a mai slujit de 350 de ani. Anul acesta avem multe acţiuni pe care să le facem împreună în cadrul Programului Ştefanian. Lansăm Drumul lui Ştefan care trece şi pe aici pe la Dumneavoastră, prin Vaslui şi prin toată Moldova. Acum, poate mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate”, a precizat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.
Marcarea celor 543 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt s-a încheiat cu un simpozion științific și vizionarea filmului ”Vaslui-1475”, momente găzduite de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button