Sfatul Părintelui Episcop Ignatie în Postul Paștelui: ”Să fim mai puțin dependenți de telefoane, de rețelele de socializare, de conturile de mail”

Părintele Episcop Ignatie a insistat asupra faptului că postul are, prin definiție, o componentă spirituală fără de care nu se diferențiază de un simplu regim alimentar:

„Postul nu are o dimensiune de interdicție, ci este un stil de viață pe care trebuie să ni-l asumăm.

Acest mod de viață trebuie să aibă în conținutul său lupta noastră cu păcatele, cu tot ceea ce ne urâțește, cu tot ceea ce aduce întunericul în noi înșine.

Se spune că postul ne detoxifiază. O fi adevărat, însă nu este suficient să avem doar o înțelegere de acest fel a postului.

Sunt atâția care nu consumă produse de origine animală. Poate acest regim alimentar sau dietă să fie numit post? Nu. Rămâne un simplu regim, fără niciun fel de conținut spiritual. Dacă vrem să aibă un conținut spiritual trebuie să ne asumăm o luptă spirituală.

Tot în stihira amintită ni se spune că așa cum postim de bucate, așa să postim sufletește, de păcate.

Suntem preocupați să nu mâncăm de dulce, câteodată aproape la obsesie, dar poate suntem răutăcioși, calomniem, mințim, furăm, suntem desfrânați. Acesta nu este un post așa cum ni-l cere Dumnezeu.

Sfântul Teodor Studitul ne spune să avem cel puțin aceeași energie în a posti sufletește, de păcate, pe câtă intensitate punem în a posti de bucate”.

Preasfinţitul Ignatie i-a îndemnat pe vasluieni să îşi asume, măcar în prima săptămână a Postului, postul digital, renunţarea la tot ce înseamnă media:

„Lumea în care trăim este una prin exelență a virtualului, a videocrației.

Trăim într-o eră a tehnologiei și se mai impune și un alt tip de post, o carantină mediatică.

Să ne propunem, cel puțin în prima săptămână, să fim mai puțin dependenți de telefoane, de rețelele de socializare, de conturile de mail, ca să nu pătrundă neliniștea pe care acestea o aruncă în noi.

Tehnologia este o binecuvântare, dar are și un revers foarte delicat, pentru că fragmentează foarte mult gândirea. Dobândim o dependență de tehnologie încât ne este foarte greu să ne desprindem.

Cred că se impune, în lumea în care trăim, și un asemenea tip de post. Postul este o jertfă și cred că este o jertfă și să renunțăm la telefon.

În tradiția noastră prima săptămână din post este foarte aspră. Este numită Săptămâna Curată, aproape echivalentă cu Săptămâna Patimilor.

În mănăstiri, unde se ține cu maximă rigurozitate această săptămână, se închide trapeza, și călugării nu mănâncă nimic, cu excepția zilelor de miercuri și vineri când se slujește Liturghie Darurilor mai înainte sfințite. De ce? Pentru ca diavolul să fie doborât prin puterea postirii.

Ar fi foarte bine să ne desprindem cât mai mult de cele care nu ne aduc liniște”!

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Tânăr din Bârlad reținut pentru trafic de droguri

La data de 27 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, împreună …

Autoritățile se pregătesc de perioada caniculară

Având în vedere atenționările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Națională de Meteorologie, privind …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *