Saptamana Europeana a competentelor profesionale

maxresdefault
Liceul “Radu Miron” Vaslui se regaseste pe lista unitatilor de invatamant care puncteaza printr-o serie de activitati Saptamana Europeana a competentelor profesionale.
Startul a fost dat luni, prin organizarea unei conferinte cu tema “Povestea mea”, prin care institutia coordonata de Romel Vicol a tinut sa prezinte proiectele Erasmus^, derulate de liceu.
A urmat un seminar interactiv, intitulat “Acordarea primului ajutor-resuscitarea”, in care echipaje de cursanti au beneficiat de formare profesionala. A fost diseminata si experienta dobandita de elevi in mobilitatea de la Dresda (Germania).
Liceul “Radu Miron” a mai punctat Saptamana Europeana a competentelor profesionale printr-un workshop in care au fost evidentiate “tehnici ale efectuarii injectiilor”, precum si printr-o lectie demonstrativa privind “aplicarea profesionala a ingrijirii medicale”.
Ultima zi este dedicata Portilor deschise, in care vasluienii au ocazia sa afle mai multe despre calificarile profesionale in domeniul sanitar ale scolii sanitare.
Liceul “Radu Miron” Vaslui desfasoara activitati didactice postliceale în domeniul Sanatate si Asistenta Pedagogica pentru nivelele III si V avansat de calificare, formând asistenti medicali generalisti si în domeniul balneo-fizio-kineto-terapie si recuperare.
Deoarece nevoia locala, dar si cea nationala si chiar internationala, în domeniul asistentei medicale, este uriasa, Liceul “Radu Miron” si-a propus ca obiectiv principal împlinirea acestei nevoi prin pregatirea de calitate a absolventilor sai, carora urmareste sa le faciliteze obtinerea si pastrarea unui loc de munca stabil, furnizor de satisfactii profesionale si personale deosebite. În acest sens s-a demonstrat a fi deosebit de utila conlucrarea cu partenerul german, WBS TRAINING AG, unul din cei mai importanti furnizori europeni de educatie vocationala si expert în proiectele de mobilitate VET, dar si cu OPENJOB LINE, implicata în gasirea unui loc de munca în Germania pentru absolventii ce vor sa lucreze doi ani dupa finalizarea studiilor, cu conditia sa dovedeasca o buna pregatire teoretica si practica în specializarea de asistent medical, dar si sa probeze un nivel superior de cunoastere a limbii germane (certificatul de competente lingvistice de nivel minim B2). Deja 5 elevi ai scolii au obtinut acest certificat, 15 elevi îl vor obtine în prezentul an scolar si înca 48 în anul urmator.
Aceasta viziune, axata pe insertia pe piata europeana a muncii, a facut ca numarul elevilor sa creasca de la 52 la 203, la fel cum a cunoscut o crestere substantiala numarul elevilor care studiaza Limba Germana ca optional (de la 26 – 36% din totalul cursantilor, la 134 – adica un procent de 64%). Studiind intensiv limba germana, elevii au si avantajul de a conlucra si de a fi supervizati si evaluati de profesor vorbitor nativ al limbii respective, ceea ce se dovedeste a fi foarte folositor pentru procesul de relationare elevi–pacienti în perioadele stagiilor de practica (învatamânt clinic) efectuate în strainatate.
Proiectele Erasmus^, de mobilitate VET, fac parte din importanta categorie de actiuni realizate în scopul facilitarii pentru elevi a gasirii unui loc de munca în Germania.
Primul proiect, “Îmbunatatirea abilitatilor practice a aspirantilor la calificarea de Asistent Medical la nivel european”, s-a derulat în perioada 2014-2015 si a permis unui numar de 20 de elevi sa participe la stagii de instruire practica la WBS Dresda, Germania.
Cel de-al doilea proiect “Niciun asistent medical fara loc de munca”, are loc între anii 2015-2017. Deja 35 de elevi au participat la un stagiu de învatamânt clinic, iar alti 45 de elevi vor urma, în 2017, acelasi parcurs formativ.
Liceul “Radu Miron” Vaslui a acordat o atentie deosebita inclusiv dotarii salilor de clasa cu mijloace tehnice, cu materiale audio-video si didactice specifice, cu mobilier potrivit dar, mai ales, a investit în laboratoare si sali de demonstratii caracteristice domeniului medico-sanitar. Investitiile au crescut de la an la an, în conditiile cresterii numarului de elevi, respectiv sali de clasa.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Tabără de meșteșuguri tradiționale la Școala ”Constantin Parfene” Vaslui

Peste 180 de elevi au participat la cea de a zecea ediţie a Taberei de …

Zilele Școlii ”Constantin Parfene” Vaslui

Gimnaziul ”Constantin Parfene” Vaslui s-a aflat în sărbătoare, organizând o nouă ediție a ”Zilelor școlii”. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *