S-a stins din viață profesorul Dan Ravaru!

Omul de cultură, neobositul publicist, pasionatul folclorist DAN RAVARU a plecat pe drumul fără întoarcere al „dalbului pribeag”. Profesor la liceele din Puiești și Negrești, culegătorul de folclor Dan Ravaru a străbătut și cercetat satele vasluiene în acțiunea de tezaurizare a tradițiilor de odinioară, de înveșnicire prin înregistrare și tipărire a mărturiilor culturii populare românești.

Din 1979 până în 2018, a activat în cadrul Centrului Județean al Creației Populare din Vaslui, a fost un reper al acțiunilor culturale județene, a întemeiat festivalul județean Datini și obiceiuri de iarnă (în 1980), a pus bazele unor reviste și ziare locale, a publicat culegeri de folclor, monografii de localități și volume de popularizare a istoriei în rândul celor mulți.

Date bio-bibliografice: Dan RAVARU (3 aprilie 1941, Bârlad – 28 septembrie 2020, Vaslui) – profesor, folclorist, etnograf, publicist. Studii gimnaziale și liceale la Predeal și Bârlad, universitare la Iași, licențiat în 1965 al Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, profesor la liceele din Puiești și Negrești, jud. Vaslui, folclorist și etnograf în cadrul Centrului Județean al Creației Populare (ulterior Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui), între anii 1979 și 2018.Volume: Datini și obiceiuri de pe Valea Tutovei, 1980. Folclor, etnografie, istorie locală, 1998. Cartea Puieștilor, 1999. Comuna Alexandru Vlahuță, 2000. Folclor literar de pe Valea Tutovei, 2001. Cartea întâia a Racovei, 2002. Repere etnofoclorice și de istorie locală, 2010. Portul popular vasluian. Istorie și actualitate, 2015. Aspecte ale vălăretului din județul Vaslui, 2015. O carte a Marii Uniri, 2018. Radu Bobică, „Convorbiri cu și despre Dan Ravaru”, 2017.

Colegii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui regretă stingerea din viață a profesorului Dan Ravaru. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

”Rânduiala lumii face ca omul să-și împlinească misia în veșnicie. DAN RAVARU, colegul nostru de la “Cultură”(așa îi plăcea să prezinte locul pe care l-a slujit cu pasiune decenii bune) va continua să existe pe rândurile cărților sale. A străbătut cu înverșunare fiecare cătun al Vasluiului, culegând gând cu gând tradițiile acestor meleaguri. Îi vom cinsti truda și vom valorifica strădaniile domniei sale. Numele Dan Ravaru va însoți evenimentele de promovare a folclorului din județul Vaslui(ex. festivalul de datini și obiceiuri de iarnă pe care l-a inițiat în anul 1982)Drumul să vă fie lin, domnule profesor! Codoleanțe familiei și celor de-au avut privilegiul a-l cunoaște!”, a scris Lucian Onciu, pe pagina de facebook.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Cursuri „Salvator din pasiune” la Vaslui și Bârlad

În perioada 25 martie – 30 aprilie, în Vaslui și Bârlad, IJSU Vaslui organizează cursuri …

Vinerea Verde: PSD Vaslui a curățat de gunoaie pădurea din apropiere de Crasna

Președintele Organizației Județene a PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele Organizației Județene a TSD Vaslui, Vlad …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *