LocalPolitică

Referendum invalidat

primar_pungesti
Judecătoria Vaslui a invalidat Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile.
‘Constată neîndeplinite condițiile cvorumului de participare și aprobare prevăzute de art. 70 raportat la art. 55 alin. 6, din Legea nr. 215/2001 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Invalidează rezultatele referendumului local având ca obiect demiterea primarului comunei Pungești’, se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.
O decizie cu privire la situația referendumului de la Pungești, care a fost organizat pe data de 20 martie, a fost întârziată de magistrați, tocmai din cauza existenței a două legi care cer prezențe diferite la urne.
Judecătoria Vaslui, solicitată de Instituția Prefectului Vaslui să se pronunțe cu privire la referendum, a declinat inițial competența către Tribunalul Vaslui, iar acesta către Curtea de Apel Iași. Instanța ieșeană a retrimis dosarul la Judecătoria Vaslui.
În cursul zilei de miercuri, primul judecător la care a fost repartizat dosarul a refuzat să se pronunțe, invocând că această cauză nu este de competența sa.
Odată intervenit conflicul de competență, instanța superioară, adică Tribunalul Vaslui, a decis care dintre magistrații de la Judecătoria Vaslui va trebui să se pronunțe în acest caz.
Săptămâna trecută, mai mulți reprezentanți ai Mișcării de rezistență de la Pungești, care au militat pentru oprirea explorării gazelor de șist, au protestat în fața Instituției Prefectului și i-au cerut prefectului Daniel Olteanu să valideze referendumul, potrivit legii care prevede o prezență la urne de 30% plus unu dintre alegătorii înscriși pe listele electorale permanente. Instituția Prefectului a cerut printr-o adresă Judecătoriei Vaslui să se pronunțe cu privire la validarea referendumului.
Instituția Prefectului Vaslui a fost obligată, printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Brașov, să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungești, după ce, în 2013, mai mulți localnici au solicitat acest lucru, nemulțumiți că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de șist, cererea fiind inițial respinsă de prefectură.
referendumul pentru demiterea primarului comunei Pungești, Mircia Vlasă, la care s-a înregistrat o prezență la urne de de 34,3%. Magistratul care s-a pronunțat cu privire la validarea referendumului a dat această decizie pe baza Legii 215/2001, care stipulează că, pentru a fi valid, la referendum trebuie să se prezinte la urne 50 la sută plus unu din cetățenii înscriși pe listele electorale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button