ActualitateLocal

Râul Prut, coridorul migrației păsărilor!

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui prezintă pe pagina de socializare cele 9 arii de protecție avifaunistică care se întind pe teritoriul județului Vaslui.

Una dintre ele este râul Prut, cu o suprafață de 7659.2 ha în județele Iași, Vaslui și Galați, din care în județul Vaslui 3986.56 ha.

Este important pentru pasajul și iernarea populațiilor speciilor de pãsãri acvatice, având rol de coridor de migrație în special pentru acestea. Este, de asemenea, o zonã importantã pentru populația cuibãritoare de pescãrel albastru, sfrâncioc roșiatic și sfrâncioc cu fruntea neagrã.

”Vă facem cunoscute câteva măsuri de conservare în acest sit:
✅Măsuri de management pentru vegetația palustră, cu scopul de a menține sau de a reface vegetația la un nivel ecologic optim.
✅Managementul deșeurilor și al apelor uzate în zona habitatelor importante pentru speciile acvatice
✅Încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă și evitarea folosirii semințelor tratate în vecinătatea zonelor umede; încurajarea producției organice.
✅Interzicerea sau reducerea vânătorii și controlul braconajului.
✅Menținerea anumitor zone de liniște (cu privire la vânătoare) pe corpurile de apă unde speciile acvatice cuibăresc.
✅Reducerea folosirii plaselor pentru pescuit previne prinderea accidentală a păsărilor.
✅Amplasarea de dispozitive pentru creșterea vizibilității liniilor de tensiune.
✅Controlul și respectarea legislației vânătorii; cooperare între organizațiile de protecție a mediului, organizațiile de vânătoare, jandarmerie și Garda de Mediu împotriva braconajului.
✅Planificarea instalării turbinelor eoliene, pentru a minimaliza riscul de coliziune.
✅Menținerea și conservarea stufărișurilor și păpurișurilor întinse ca habitat caracteristic.
✅Interzicerea incendierii stufului.
✅Încurajarea folosirii produselor agrochimice selective și cu toxicitate redusă pe terenurile din vecinătate. Limitarea oricărui tip de activitate care cauzează alterarea habitatelor de hrănire și reproducere a speciilor de pasari rapitoare de zi si de noapte
✅Evitarea insecticidelor puternice, care reduc diversitatea speciilor-hrană și cauzează în mod secundar otrăvirea păsărilor.
✅Limitarea noilor proiecte urbane, incluzând așezările împrăștiate în habitatele de pădure importante pentru speciile de pasari rapitoare de zi si de noapte
✅Instalarea de cuiburi artificiale.
✅Menținerea miriștilor și interzicerea arderii acestora”, se precizează pe pagina APM Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button