ActualitateLocal

Rata somajului ramane ridicata


Cu o rată a șomajului de peste 10%, dublă față de cea națională, Vasluiul conduce detașat în topul județelor cu forța de muncă „în aer”. Mai mult decât atât, majoritatea celor care figurează în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) nu mai primesc nici indemnizațiile lunare. Sunt doar persoane aflate, chipurile, în căutarea unui loc de muncă.
„Rata șomajului înregistrată la nivelul județului Vaslui în luna iulie a fost de 10,38%. În evidențele AJOFM sunt înregistrați 15.228 de șomeri, dintre care 13.999 sunt neindemnizați. Rata șomajului în rândul femeilor este de 7,84%”, a declarat Laura Toporăscu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vaslui.
La nivel național, cele mai ridicate niveluri ale șomajului sunt atinse în județele Vaslui, Teleorman – 9,87% și Mehedinți – 9,52%.
Ieri, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă erau înregistrate 22.729 de posturi vacante, potrivit datelor furnizate de agenții economici. Dintre acestea, doar 236 sunt în Vaslui. Prin urmare, în vreme ce oferă cea mai mare proporție a șomerilor din țară – peste 10%, județul nostru dispune de doar 1% dintre locurile de muncă disponibile. 1% și 10% sunt procentele semnificative ale pieței muncii vasluiene!
De altfel, cele mai multe posturi vacante se găsesc în județele care au cele mai mici rate ale șomajului, în vreme ce județele cu șomaj ridicat au și puține locuri de muncă disponibile: Vaslui – 236, Teleorman – 275, Mehedinți – 14!!

Related Articles

Back to top button