ActualitateLocal

Raionul Hîncești a găzduit Conferința de lansare a Proiectului „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”

Ieri, în incinta Casei Iamandi din cadrul Complexului Istorico-Arhitectural „Conacul Manuc-Bey”, s-a desfășurat Conferința de Lansare a Proiectului „Let’s discover Stefan cel Mare traces together” / „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” (Cod 1HARD/2.1/107), care se implementează în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Raional Hîncești, care are statut de Partener (B 1) în cadrul Proiectului nominalizat, conform Planului și Graficului de Activități stabilit.

La Conferință au participat conducerea Consiliului Raional Hîncești, consilieri raionali, o delegație a Consiliului Județean Vaslui, partenerul-lider, și reprezentanți ai Partenerului 3 – Comuna Muntenii de Jos, și Partenerului 2 – Muzeul Județean „Stefan cel Mare” din Vaslui (ultimii în mod virtual), precum și membrii echipei locale a proiectului de la Hîncești, invitați din domeniul culturii și muzeografiei.

În deschiderea Conferinței, Iurie Levinschi, președintele Raionului Hîncești, a mulțumit celor care au dat curs invitației organizatorilor și a salutat prezența lor, îndeosebi a delegației de la Vaslui.

La rândul său, Cristina Vasiliu, reprezentanta Consiliului Județean Vaslui și managerul general al proiectului, a transmis salutul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, și a făcut câteva referiri cu privire la proiect.

Pentru Vaslui, proiectul prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ștefan Cel Mare de la Băcăoani, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor douã terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie dar și la cele douã basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrãri necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic.

De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se afla monumentul, care este in domeniul public al Comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ”Ctitorii ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale.

Conferința a fost finalizată cu o sesiune de întrebări și răspunsuri. În final, participanții la eveniment au vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie din Casa Iamandi și a Conacului Manuc-Bey.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button