ActualitateLocal

Raed Arafat a vizitat tabăra de refugiați de la Huși

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a vizitat, astăzi, tabăra de refugiaţi ucraineni din municipiul Huşi, unde a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar adjunct pentru operaţiuni al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Raouf Mazou.

Punctul de la Huşi este cel în care ajung refugiaţii care trec prin coridorul verde de la Palanca. Oficialul ONU a fost informat cu privire la modul în care funcţionează tabăra pentru refugiaţi de la Huşi, amenajată de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi de Primăria municipiului Huşi, care a primit până acum peste 10.000 de refugiaţi.

“Avem mai multe lucruri care s-au făcut în ultima perioadă, am crescut capacitatea noastră şi în continuare o creştem, inclusiv UNHCR a venit cu capacităţi de cazare suplimentare pe care le stochează în România şi la nevoie putem să le punem dacă este nevoie. Fiecare minister cu competenţe pe termen mediu şi lung pe domeniul refugiaţilor, deja au comisii coordonate de la nivelul Cancelariei premierului şi care rezolvă aspectele necesare pentru integrarea celor care rămân în România. Din acest punct de vedere pot să spun că până acum România prin Guvern, autorităţi locale, societate civilă, cetăţeni, autorităţi centrale, toţi împreună au lucrat într-o singură direcţie, pentru a sprijini refugiaţii care intră în România”, a afirmat Raed Arafat.

Oficialul MAI a precizat că mai există lucruri care pot fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei refugiaţilor şi a dat asigurări că România are capacitatea de a primi şi un nou val de refugiaţi, în condiţiile în care conflictul continuă.

“Din momentul în care agresiunea continuă, iar oamenii nu sunt în siguranţă, oricând poate să apară un val nou şi valul respectiv să fie al unor oameni mai vulnerabili, mai nevoiaşi, care sunt dependenţi mai mult de ce trebuie să oferim noi, aşa că noi mergem pe scenariul cel mai grav. Scenariul cel mai rău este că este posibil să apară un nou val şi să fie un val important şi pentru asta continuăm să fim pregătiţi”, a mai spus Raed Arafat.

Înaltul Comisar adjunct al Naţiunilor Unite pentru operaţiuni al UNHCR, Raouf Mazou, a declarat că în urma vizitelor efectuate la Huşi, Isaccea şi Siret, a constatat că totul este foarte bine pregătit, iar în tabere sunt condiţii bune pentru primirea refugiaţilor. El a remarcat atenţia specială care este acordată mamelor cu copii, mai ales că în urma situaţiei din Ucraina au fost nevoite să plece foarte multe femei însoţite de copii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button