ActualitateLocal

Coregraful Gigi Ilașcu, sărbătorit printr-un spectacol folcloric


Duminică, 29 iulie, vasluienii sunt așteptați la Teatrul de Vară, pentru a-l sărbători pe maestrul coregraf, George (Gigi) Ilașcu, ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani.
Centrul Creației Populare, Consiliul Județean și Primăria Vaslui au pregătit un spectacol folcloric de excepție, unde orchestrele reunite ale Ansamblurilor Trandafir de la Moldova Huși și Rapsodia Vasluiului, alături de dansatorii de la Hora Vasluiului, Obârșii Negreștene, Todireșteanca, Joc, Florică de pe Prut, Codrenii, Oltenești, Pădurețul și Trandafir de la Moldova, vor oferi adevărate momente de virtuozitate artistică.
Din program nu lipsesc soliștii de muzică populară Denisa Ciobanu, Lili Ciortan, Silvia Ene, George Forcos și Maria Murgoci.
”Poartă-te cu cei din jurul tău așa cum ți-ar plăcea să se poarte ei cu tine. Am auzit vorba asta și mi-am zis s-o folosesc atunci când s-o ivi ocazia. Pe 29 iulie, ora 19, la Teatrul de Vară din Vaslui sunteți invitați la spectacolul dedicat celui care a cules si împărtășit vasluienilor dansul tradițional al acestor meleaguri, Gheorghe Ilascu. În acest an domnia sa împlinește 80 de ani și i-ar face cu adevarat plăcere ca toate locurile Teatrului de Vară sa fie ocupate. Intrarea în incintă se face gratuit, în limita locurilor disponibile (913), începând cu orele 18.20”, anunță Lucian Onciu, directorul Centrului Creației Populare.
De-a lungul carierei, coregraful Gigi Ilașcu a cules zeci de premii la festivaluri și concursuri județene, interjudețene și naționale.
Şi-a început cariera de coregraf profesionist în 1964, când s-a angajat la Consiliul Orăşănesc al Sindicatelor Bârlad. Acesta a fost anul în care George Ilaşcu a pus bazele primei formaţii de dansuri populare din municipiul Bârlad, ansamblu din care făceau parte 24 de perechi.
”Este formaţia cu care am obţinut şi primele mele premii la spectacolele regionale. Îmi aduc aminte că pe vremea lui Nicolae Ceauşescu se organizau concursuri între întreprinderi, numite Dialog pe aceeaşi scenă“, povesteşte George Ilaşcu.
Între anii 1968 şi 1990, ansamblurile pregătite de maestrul coregraf au fost o prezenţă constantă pe scena festivalului naţional ”Cântarea României“, emblemă a fostului regim comunist: ”Cu formaţiile pe care le pregăteam am parcurs toate etapele acestui concurs. Am trecut de fazele judeţene, interjudeţene şi am ajuns până în finala concursului”.
De atunci și până astăzi, maestrul a dus dansul popular pe cele mai înalte culmi, fiecare colț al județului având o fărâmă din munca acestuia, de a duce mai departe tradiția dansului specific Vasluiului.
”Iubitorii de folclor știu că fiecare comună sau localitate are dansurile sale specifice. Pentru stilul moldovenesc, caracteristic este ritmul alert al jocurilor. În judeţul Vaslui, predomină horele şi sârbele. Vasluiul se poate lăuda cu ansambluri precum Stejărelul de la Pădureni, Doina Prutului din Murgeni, Trandafir de la Moldova sau Hora Vasluiului“, a conchis artistul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button