ActualitateLocal

PS Ignatie: ”Trăim astăzi în epoca «post-adevăr»!”

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Fâstâci, Protopopiatul Vaslui.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericolul ideologiilor, despre încercările de manipulare a adevărului şi despre negarea evidenţelor.

Ierarhul Huşilor a comparat atitudinea fariseilor şi cărturarilor din pasajul evanghelic citit cu tendinţele contemporane de răstălmăcire a realităţii:

„Nu credeţi că lucrurile stau cam la fel şi în lumea în care trăim? Ni se neagă evidenţele, credinţa, minunea pe care o trăim de fiecare dată în Liturghie prin Împărtăşanie.

De se întâmplă toate acestea?

În spatele acestor negări a evidenţelor, a ceea ce noi trăim în calitate de creştini, în Biserică, stă o ideologie.

Ideologiile, spunea părintele Arsenie Papacioc, nu au mamă, nici tată. Ele ucid întotdeauna.

Ateismul este o ideologie care ucide. Nu-i interesează omul, cu toate trăirile lui personale şi cu ceea ce el experimentează la nivel personal în relaţia sa cu Dumnezeu. Caută să le desfiinţeze.

Este ceea ce am trăit, preţ de peste 40 de ani, în comunism.

Ideologiile ucid şi transformă oameni. Vor să denatureze firea umană şi să atenteze la demnitatea ei.

Astăzi se întâmplă la fel. Sunt tot felul de ideologii care bântuie în lume.

Una dintre cele mai viclene şi malefice este cea a progresiştilor. Ei spun că nu avem nevoie de tradiţie, de rădăcini, de credinţă, de valori. Toate acestea, spun ei, nu sunt esenţiale pentru om.

Dacă îi luăm omului credinţa, trăirile lui, valoarea familiei, nu mai rămâne nimic din el.

Ideologiile sunt foarte perverse şi viclene. Au o logică malefică, care dezbină şi vor să smulgă din sufletul omului trăirea pe care o are”.

Preasfinţia Sa a vorbit despre atacul ideologic asupra Sfintei Împărtăşanii, ilustrând, din tradiţia vizuală a Bisericii, cine este cel care luptă permanent împotriva lui Hristos:

„De ce credeţi că în vremea aceasta, de încercare pentru noi, marea bătălie se duce în jurul Sfintei Împărtăşanii, a Trupului şi Sângelui lui Hristos? Pentru că trebuie negată evidenţa, trebuie brutalizat un adevăr pe care noi, creştinii, îl ştim. Nu este o simplă pâine şi vin, ci este Trupul şi Sângele lui Hristos.

Pentru ideologii acestui veac nu contează experienţa, ci ideile pe care ei le promovează.

Locul elitei religioase, a fariseilor şi cărturariilor, au luat-o astăzi alţii, care, la fel ca şi aceia, vor să nege evidenţele.

Dumnezeu ne va întări şi, dacă ne vom strădui să ne împărtăşim de lumină, vom primi darul de a da răspunsurile care să conţină o logică la fel de imbatabilă ca a acelui orb simplu.

Dumnezeu este lumina. El ne dă înţelepciunea minţii.

Noi spunem despre un om înţelept că are o minte luminată. Ştie să iasă, în situaţii delicate, din hăţişurile complicate ale vieţii. Dumnezeu îi dă această putere, să vadă esenţa, ceea ce este cu adevărat important.

La fel, pe acest orb nu-l interesa că va fi exclus din sinagogă. Era convins de ceea ce a trăit.

Din nefericire, poate că noi nu trăim la acelaşi nivel credinţa, încât nimeni să nu ne poată clinti, indiferent câte viforniţe ideologice şi răutăţi s-ar năpusti asupra noastră.

Astăzi se pune accent pe interpretarea unui adevăr sau a unei fapte, iar nu pe cum sunt faptele în conţinutul lor.

Revenind la Sfânta Împărtăşanie şi la toată această dezbatere pe care au aruncat-o seculariştii în spaţiul public, vedem că ei sunt foarte preocupaţi de faptul că prin Împărtăşanie s-ar putea transmite virusul.

Ei nu se împărtăşesc. Cei care contestă Împărtăşania şi încearcă să ne înveţe cum să ne trăim credinţa, nu au nicio treabă cu credinţa. Nu vedem pe niciunul venind la Sfânta Liturghie. Sunt atât de «îngrijoraţi» de ceva pe care, de fapt, nu îi intersează şi cu care nu au nicio legătură. Este clar că aceasta înseamnă ideologia.

Într-o pictură de la una din mănăstirile din Oltenia este reprezentată Umblarea pe mare a lui Hristos şi venirea în corabia în care sunt ucenicii. În această corabie, care este Biserica, în centru, se află o masă, iar diavolul stă departe şi ţinteşte spre această masă, ca să Îl ia pe Hristos euharistic, Sfânta Împărtăşanie.

Si astăzi sunt interpretate tendenţios realităţile. Fariseii încercau să interpreteze ceea ce a trăit acel orb. Nu îi interesa fapta în sine.

Trăim astăzi în epoca «post-adevăr». Pe om nu îl intersează adevărul, ci doar interpretarea pe care fiecare o dă, în funcţie de ideologiile de care este convins”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button