Pruducătorii agricoli verificați de inspectorii de la Direcția pentru Agricultură

În acest an, Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui a primit solicitări din partea a 67 unităţi administrativ teritoriale și a emis un număr de 835 Avize consultative, dintre care 209 pentru eliberare de atestate de producător și un număr de 626 pentru înscrieri în carnete de comercializare a produselor ce urmează a fi valorificate, din gospodăriile proprii ale producătorilor agricoli locali.

Primăriile cu cele mai multe cereri înregistrate pentru eliberări de avize consultative se regăsesc în localităţile Ivești (76 cereri), Huși (56 cereri), Fălciu (41 cereri), Puiești (30 cereri), Codăești (29 cereri), Vaslui (28 cereri), Banca (25 cereri), Zorleni (24 cereri), Berezeni (22 cereri), Negrești (20 cereri), iar la polul opus, se află cele din localităţile Boțești, Costești, Dodești, Grivița, Gherghești, Viișoara cu câte o cerere și Arsura, Băcani, Drînceni și Lunca Banului cu câte două cereri.

”Ţinem să subliniem faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, constituie contravenţii desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare valabil și se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei până la 22.500 lei, iar în cazul vânzării produselor agricole, altele decât cele din producţia proprie, în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, cu amendă de la 7.500 lei până la 15.000 lei”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Referitor la verificările efectuate în judeţul Vaslui, în primul semestru al anului 2021 au avut loc 32 acţiuni de control, reprezentând acţiuni privind comercializarea fructelor şi legumelor proaspete în depozite en-gross legume-fructe, verificări pe linia respectării prevederilor Legii  nr. 145/2014 cu modificările şi completările ulterioare, în pieţele agroalimentare din municipiile Vaslui, Bârlad si Huşi, dar și acțiuni mixte de control cu reprezentanți din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor și Autorităţii Naţionale Fitosanitare, privind modul de respectare a legislației specifice în domeniul producerii și comercializării legumelor și fructelor proaspete.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate, în total, 17 sancţiuni contravenţionale, respectiv 13 avertismente şi 4 amenzi în valoare de 6.500 RON, fiind dispuse și mǎsuri de remediere a deficiențelor constatate și intrarea în legalitate, conform legislației specifice în vigoare, respectiv Legea nr. 145/2014 reactualizată, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, Legea nr. 312/2003 republicată, privind producerea și valorificarea legumelor și Legea pomiculturii nr. 348/2003 republicată.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Problemele persoanelor seropozitive, discutate în cadrul dezbaterii „Nu-ţi feri privirea!”, organizată de Asociaţia „Iris”

Problemele persoanelor seropozitive din judeţul Vaslui au fost discutate, joi, în cadrul unei dezbateri organizate …

Un moldovean a fost prins la Albița cu 80.000 de euro și 70 de pachete cu țigări

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa a descoperit la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *