ActualitateLocal

Profesorul Alexandru Poamă a fost comemorat la Biblioteca Județeană “Nicolae Milescu Spătarul”


Zeci de vasluieni au ținut să fie prezenți la întâlnirea de suflet de la Sala Tinart a Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul”, unde profesorul, scriitorul și jurnalistul Alexandru Poamă a fost comemorat la două decenii de la trecere la cele veșnice. A fost un prilej de evocare a unui timp ce nu a fost lăsat uitării, toți participanții având câte ceva de spus despre dascălul vasluian.
„Ceea ce vreau să spun este că merită ca domnul Poamă să fie considerat o personalitate a comunității noastre. Și nu numai el, ci și alți cetățeni, care au scris istoria acestei urbe. Și-au pus amprenta asupra dezvoltării socio-culturale a Vasluiului. Autoritatea locală nu poate face distincție și trebuie să fie prezentă la orice activitate. Ne bucurăm atunci când avem un succes. Trăim în acest oraș, unde avem rădăcini adânci. Merită acest lucru și vă spun cu toată sinceritatea că doamna profesoară Poamă a fost inițiatoarea acestei manifestări. Credeam că a uitat de Vaslui. După cum știți, ea s-a mutat la Baia Mare, însă am constatat că nu este așa”, a declarat primarul Vasile Pavăl.
”Alexandru Poamă este prezent aici lângă noi, în amintiri, în lacrimi și în cuvinte. Dacă se întâmplă așa ceva aici, în acest spațiu, înseamnă că tot mai există ceva răscolitor de frumos pe lumea asta”, a completat Sorin Popoiu, fost coleg la Școala ”Ștefan cel Mare”.
Cu acest prilej a fost lansată cartea ”Chip dulce de copil”, un proiect editorial al anului 1989, care nu a mai apucat să fie publicat. Familia a reconstituit sumarul cărții, dând viață acestei lucrări, în care regăsim copilăria plină de vise a ficăruia dintre noi.
„După acești 20 de ani, sigur e un bilanț. Anul acesta, de fapt, am început să-mi răscolesc cumva gândurile. Cum mai e ecoul salutului lui Sandu în această urbe. Eram, uneori, dezamăgită, dacă mai sunt oameni, care își amintesc, dacă mai sunt oameni, care consideră că trebuie să-și amintească, și dacă generațiile tinere au preluat din ecoul acesta, al lui Alexandru Poamă. Un reper a fost, vă mărturisesc cu toată îngăduința dumneavoastră, că la mormântul lui Sandu, pe parcursul anului, găsim mereu lumânări. Acesta a fost un reper că oamenii nu l-au uitat, că cei care îi datorează ceva au și un moment de recunoștință și m-am gândit că merită să facem și ecoul vorbelor noastre în acest oraș, în care el a venit cu dorința de a fi aproape de Radio Iași. A fost paradoxul vieții lui”, a povestit Elena Poamă, soția lui Alexandru Poamă.
Despre carte au vorbit profesorii Ioan Baban și Teodor Pracsiu, precum și medicul Valeriu Lupu.
”Dacă trăia, Alexandru Poamă putea să devină un mare prozator, fiincă avea datele narative ale creatorului, într-o latență fertilă. Simțim astăzi că maturizarea lui artistică este inevitabilă, odată cu îmbrățișarea curajoasă a noilor tehnici de organizare românească”, a precizat criticul literar Teodor Pracsiu.
Alexandru Poamă este catalogat “domn Trandafir” al meleagurilor vasluiene, fiind iubit și înconjurat întotdeauna de elevi, pe care i-a iubit ca pe proprii copii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button