ActualitateLocal

Profesorii amenință cu greva


Școli fără autorizații sanitare și de securitate la incendiu, profesori amăgiți cu creșteri salariale minuscule, manuale lipsă, programe școlare depășite, auxiliare interzise, acestea sunt numai câteva dintre nemulțumirile actuale ale cadrelor didactice. De fapt, prima pe lista profesorilor este necesitatea adoptării unei noi legi a educației.
„Conform programului de guvernare PSD-ALDE, cea mai așteptată lege de către elevi, cadre didactice și părinți este Legea Educației. Un act normativ realizat cu responsabilitate și supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educație din România. Care este graficul elaborării, dezbaterii publice și adoptării acestei legi?”, se întreabă, pe bună dreptate, cei din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care în județul nostru numără mii de membri.
Profesorii consideră, de asemenea, că programele școlare sunt învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii: „Elevii nu sunt pregătiți să facă față provocărilor din plan profesional și nici măcar pentru a-și gestiona singuri viața. Din cauza programelor, sistemul de educație este axat pe partea teoretică, mai puțin pe practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora”.
O altă supărare a cadrelor didactice este subfinanțarea educației, ceea ce plasează școlile din România în alt secol: „Lipsa dotărilor în cele mai multe dintre unitățile de învățământ accentuează starea precară a sistemului de educație. Nu este admisibil să existe școli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi pentru că nu au, de exemplu, autorizație de securitate la incendiu. Este de neacceptat ca banala cretă să fie cumpărată din banii părinților și, de asemenea, ca în multe școli să nu existe laboratoare dotate corespunzător, iar grupurile sanitare să fie aceleași de zeci de ani!”.
Sindicaliștii mai atrag atenția că drepturile bănești câștigate în instanță ajung în buzunarele lor după lungi amânări, iar majorările salariale sunt insuficiente și mai mici decât cele promise de guvern. O problemă este și Legea pensiilor.
„Constatăm că există persoane care ies la pensie la vârsta de 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl «recompensează» cu 1.500-2.000 de lei”, consideră liderii de sindicat.
Alte nemulțumiri sunt legate de calculul incorect al sporurilor, ceea ce duce la o diminuare a drepturilor salariale, dar și de costul standard pe elev, care nu mai are relevanță atât timp cât toți angajații dintr-o unitate de învățământ sunt plătiți conform unei legi de salarizare: „În situația în care Guvernul României nu va face efortul de a găsi soluții la problemele expuse mai sus, trebuie să ia în calcul faptul că există riscul major să se declanșeze un conflict de amploare în sistemul de învățământ, în toamna acestui an”.

Related Articles

Back to top button