ActualitateLocal

Prof. ANGELICA MARIANA DOBRE – In Memoriam

15870911_1308209545867949_1590993015_n

Distinsa profesoară Agelica Mariana Dobre de la Liceul Teoretic „ Mihail Kogălniceanu” Vaslui a trecut în lumea umbrelor în prima zi a Noului An. S-a născut la 6 mai 1953, în municipiul Bârlad, judeţul Vaslui. Cursurile primare şi gimnaziale le-a urmat la Şcoala nr. 2, azi „Dimitrie Cantemir”, iar cele medii la Liceul nr. 2 – ambele din municipiul Vaslui.
A absolvit Facultatea de Filologie, secţia Limba franceză – Limba română, din cadrul Universităţii „ Al. I. Cuza” Iaşi, promoţia 1976. După Revoluţia din 1989, în anii 1990-1995 a urmat şi Facultatea de Drept, curs fără frecvenţă, la Universitatea ieşeană, pe care a absolvit-o în 1995. Şi-a început cariera didactică la Liceul Industrial de Construcţii din municipiul Buzău, la 1 septembrie 1976, unde a predat limba franceză până în anul 1980, când a fost transferată la Liceul Industrial nr. 1 din Vaslui, iar, după doi ani, a fost detaşată la şcoala din Văleni, judeţul Vaslui, pentru ca, în anul 1984, să fie transferată la Şcoala nr. 3 din municipiul reşedinţă de judeţ. Din 1 septembrie 1985 şi-a desfăşurat activitatea didactică, fără întrerupere, la Liceul „ M.Kogălniceanu”.
În pofida instabilităţii ( în primii 9 ani a funcţionat la 4 unităţi şcolare), a acumulat experienţă didactică care, integrată celei din Liceul „ M. Kogălniceanu”, avea să fie eficient valorificată, contribuind la conturarea profilului profesional remarcabil în cei 36 de ani de activitate în învăţământ.
Pregătirea în specialitate şi de cultură generală, cunoaşterea temeinică a limbii franceze, pasiunea pentru profesia aleasă, căreia i s-a dedicat, vocaţia didactică de excepţie, reprezintă repere care i-au marcat afirmarea şi notorietatea. Realele aptitudini şi abilităţile metodice în comunicarea cu elevii, tonul cald, echilibrat, limbajul elevat, dădeau atractivitate lecţiilor, prin participarea copiilor cu interes şi plăcere, dovedind dorinţa lor de a-şi însuşi limba franceză la standarde înalte, încă din liceu.
Dominanta în relaţiile cu elevii o constituia colaborarea sinceră, respectul reciproc, toleranţa, dar şi exigenţa, obiectivitatea în evaluarea cunoştinţelor acestora. Intelectual de ţinută, cu un variat spectru de preocupări, implicată în viaţa şcolii, profesoara Angelica Dobre a dobândit, meritat, respectul elevilor, părinţilor şi colegilor. Dintre activităţile şi responsabilităţile avute menţionăm: responsabila cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză din licee, centrul metodic Vaslui, responsabila comisiei metodice a diriginţilor, centrul Vaslui, metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, calitate în care a făcut parte din comisii pentru inspecţiile speciale şi examinare la diferite concursuri şcolare pentru obţinerea gradelor didactice etc.
Profesoara Angelica Dobre s-a implicat în organizarea, în fiecare an, a Festivalului de teatru francofon pentru elevii de liceu, a coordonat manifestările cultural-artistice prilejuite de „Zilele Şcolii”, sprijinind organizarea concursului interjudeţean de matematică „ Acad. Radu Miron” şi editarea revistei Liceului „Diagonale”. A participat la numeroase acţiuni şi schimburi de experienţă realizate în cadrul programelor europene din Franţa, Pecs ( Ungaria)-festivalul de teatru în limba franceză. A colaborat la proiecte europene, participând la schimburi de experienţă în Portugalia, Italia, Polonia, Letonia, Rusia etc.
În funcţiile de director adjunct (1996-2005) şi director în perioada 2005-2010, profesoara Angelica-Mariana Dobre a făcut dovada unor calităţi manageriale care au impus-o şi în această ipostază, prin amenajarea de laboratoare de informatică, dotarea cu mobiler nou a claselor din Anexă, a laboratoarelor de fizică, chimie, biologie şi a cancelariei. Toate acestea au contribuit la un confort sporit pentru elevi şi profesori.
Eforturile deosebite puse în slujba învăţământului, a Liceului, i-au fost recompensate cu Diploma „ Gheorghe Lazăr”, clasa I, cu alte distincţii, iar, de-a lungul anilor, succesele elevilor săi la olimpiade şi concursurile de profil i-au confirmat prestigiul profesional.
Fiul ei, Alexandru, a fost un elev eminent al liceului nostru, acum cadru didactic uuniversitar, la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi prodecan al acestei instituţii, i-a stat mereu aproape în toată această perioadă de suferință.
Prin tot ce a realizat în activitatea didactică şi în cea de director, profesoara Angelica –Mariana Dobre s-a bucurat de dragostea, respectul copiilor, părinţilor şi colegilor din liceu.
O boală neiertătoare o răpeşte din mijlocul nostru, după o îndelungată suferinţă, însă profesoara Angelica-Mariana Dobre va rămâne totdeauna în memoria foştilor elevi şi a tuturor celor care au cunoscut-o.
Dumnezeu să o odihnească în pace !

Prof. Nicolae IONESCU

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button