Polițiștii de la IPJ Vaslui au derulat activități de prevenire în comunele Gherghești și Vutcani

În cursul zilei de ieri, 25 august 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier Vaslui au desfășurat mai multe activități informativ-preventive, la două unități de învățământ, din comunele Gherghești și Vutcani.

Astfel, în cadrul activităților au fost organizate sesiuni de informare pe tema discriminării, siguranței acasă, pe stradă, în mediul online, în vacanță și la locul de joacă, în cadrul „Atelierelor de Vară – Șotron” ale Asociației OvidiuRo și  informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni, în cadrul campaniilor „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță”, derulate la nivel național.

Colaborarea dintre Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și a structurilor teritoriale de analiză și prevenire a criminalității și Asociația Ovidiu Ro, a început în anul 2011. Scopul activităților cu caracter preventiv este reducerea riscului de victimizare a copiilor, în special a celor din familii defavorizate și din comunitățile multietnice.

Activitățile au avut ca scop conștientizarea copiilor cu privire la prevenirea infracțiunilor motivate de ură și formarea unor comportamente non-discriminatorii, scăderea riscului de victimizare în rândul copiilor și modalitățile de prevenire antivictimală a acestora.

Prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun să determine elevii să conștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.

Pe timpul activităților, participanților le-au fost prezentate principalele fapte antisociale ce sunt săvârșite de către elevi și consecințele legale, sociale și morale ale acestora, fiind dezbătute și teme precum prevenirea bullying-ului și a absenteismului școlar.

Aceste întâlniri urmăresc în special reducerea violenţei şcolare, dar şi încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Bătrân transportat la spital cu o plagă înjunghiată

Un bărbat în vârstă de 82 de ani, din localitatea Stuhuleţ, comuna Berezeni, a fost …

77 de polițiști vasluieni au fost avansaţi în gradul profesional următor, de Ziua Poliţiei Române

Cu prilejul sărbătoririi a 201 ani de atestare documentară a Poliției Române, Vineri, 24 martie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *