Peste 170 de copii au participat la o tabără, inițiată de Episcopul Hușilor


În perioada 8-12 august 2018, în comuna Fălciu, a avut loc prima ediție a proiectului misionar ”Tabăra copilărie și credință”, activitate desfășurată și organizată de preoții parohi ai localității, alături de animatori socio-educativi, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.
Prima ediție a adunat în comuna din lunca Prutului peste 170 de tineri și copii din satele Bogdănești, Rânzești, Copăceana, Vădeni Raiu dar și din Fălciu.
În cadrul celor cinci zile de tabără, copiii au participat la atelierele de creație handmade, muzică, dans, prim-ajutor, tir cu arcul, orientare în natură, spiritualitate ș.a.
Prin aceste workshop-uri, participanții au putut descoperi credința ortodoxă prin activitățile, jocurile și momentele petrecute cu animatorii voluntari. Programul unei zile de tabără a constat în rugăciunile oficiate la una din sfintele locașuri din Fălciu, înviorarea făcută de animatori, atelierele de lucru, prânzul oferit de comunitate cu sprijinul și coordonarea preoților parohi, jocuri sportive și baloane cu apă, drumeție și multă distracție.
Tot în cadrul activităților, tinerii au participat și la o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți la malul Prutului pentru patrie.
Proiectul își propune să ofere copiilor și tinerilor din parohiile defavorizate, ce nu își permit suportarea costurilor, o tabără gratuită, unde iau parte la un program interactiv format din ateliere de creație, de artă și workshop-uri. Totodată, tabăra își propune să îi apropie pe tineri de credința ortodoxă, de Sfânta Biserică, de Sfintele Taine, prin joc și bucurie, prin activitățile non-formale organizate de voluntari. Activitățile acestui proiect sunt realizate de un grup de animatori socio-educativi și responsabili de ateliere, elevi de liceu și studenți ai facultăților din Iași, Cluj-Napoca și București. Prima tabără din cadrul acestui proiect, desfășurat la Fălciu, a adunat peste 170 de copii și tineri cu vârstele cuprinse între 6 și 17 ani. Primele parohii beneficiare ale acestui proiect sunt cele din comuna Fălciu dimpreună cu Parohia Raiu Vădeni, oraș Murgeni.
”Este o foarte mare bucurie că am avut șansa de a întâlni atâția copii în zona Fălciului, peste 170 de tineri, care în câteva zile dense, foarte concentrate, s-a reușit să li se transmită prin joc, prin foarte multă bucurie, elementele credinței noastre. Consider că este o investiție foarte frumoasă, pe termen lung, și ne bucurăm foarte mult că am reușit să oferim o alternativă copiilor pe perioada vacanței de vară, în care să simtă și ei bucuria și lumina vacanței întru Hristos, în ambianța a tot ceea ce reprezintă viața Bisericii”, a declarat PS Ignatie, Episcopul Hușilor.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Ignatie a arătat că tinerii au fost atrași de activitățile taberei, acestea reprezentând un strop de lumină în viața copiilor care provin din medii defavorizate: „Țin să le mulțumesc animatorilor, coordonatorului Marian Rugină, că și-au făcut timp să vină și să fie aproape de acești copii din zona Fălciului. Nu vă ascund faptul că sunt mai mult decât convins că aceste zile de tabără, tabără intitulată sugestiv «Copilărie și credință», constituie și vacanța pentru acești copii. Mulți dintre ei provin din familii defavorizate, din centre de plasament dar și din familiile celor care locuiesc aici, în această zonă, deoarece nu toți au posibilitatea de a pleca cu părinții într-o vancață, iar pentru ei aceste zile concentrate au fost ca o mini-vacanță. Am mai avut experiența celorlalte tabere organizate tot de aceiași animatori foarte buni, iar odată organizate aceste activități, copiii în anii următori își planifică vacanțele cu părinții lor în funcție de aceste tabere organizate de acești voluntari, animatori, oameni ai Bisericii, tineri care se gândesc să investească, să rupă din timpul lor ca să dăruiască un strop de bucurie, un strop de lumină, celor care sunt mici”.
Următoarea tabără din cadrul acestui proiect are loc în perioada 13-17 august, în localitatea Dodești.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Tânăr din Bârlad reținut pentru trafic de droguri

La data de 27 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, împreună …

Autoritățile se pregătesc de perioada caniculară

Având în vedere atenționările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Națională de Meteorologie, privind …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *