ActualitateLocal

Orașele Negrești și Murgeni vor avea creșe noi construite prin PNRR

Au fost selectate cele 60 de creșe care vor fi construite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care a fost lansat apelul de proiecte în data de 30 iunie, și pentru care autoritățile publice locale au depus 228 cereri de finanțare.

Acestea li se adaugă celorlalte 64 de creșe (proiecte mature) care au primit deja finanțare europeană.

Printre proiectele care au fost aprobate se numără și cele ale Primăriilor Negrești și Murgeni, unde vor fi construite creșe cu 40 locuri fiecare.

„Din 117 proiecte depuse pentru creșe de 40 locuri, proiectul nostru s-a clasat pe locul 27 iar finanțare au primit doar 41. În județul Vaslui au fost selectate doar două astfel de proiecte. Toate creșele vor fi finanțate în integralitate de Ministerul Dezvoltării, iar finanțarea va include și racordarea la utilități, nemaifiind necesară nicio contribuție financiară din partea autorităților beneficiare. Creșele vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Noile creșe vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Un efort al unei echipe care arată că după 32 de ani de democrație, la Negrești se poate face o astfel de construcție”, a spus Cristi Rusu, primarul orașului Negrești.

Valoarea unei astfel de construcții depășește două milioane de euro, bani europeni nerambursabili. Va urma semnarea contractelor de finanțare și execuția lucrării.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button