Oameni care-și omagiază și cinstesc cetatea


O emoționantă și deopotrivă evocatoare manifestare, înscrisă în istoria și tradițiile învățămîntului vasluian, a avut loc în aceste zile în municipiul reședință de județ.
Foști elevi, absolvenți din promoția 1960 a liceelor din localitate, și-au dat întîlnire la Vaslui, în orașul copilăriei și tinereții lor, cetatea moldavă unde părinții și dascălii de atunci i-au educat în spiritul respectului față de neam și țară, dându-le temeinică învățătură și cunoaștere, trainică temelie pentru drumul lor în viață. Au plecat atunci din Vaslui spre știute și neștiute meleaguri și locuri din țară și de peste hotare, purtând mereu în suflet și credință aceste valori. Toți au ajuns în viață oameni de seamă, respectați în localitățile unde i-a trimis soarta și deopotrivă valoroși, unii chiar de notorietate în profesiile pe care le-au dobîndit ulterior: profesori, învățători, cadre didactice universitare, cercetători, conducători ai unor mari întreprinderi industrial și instituții, ingineri, medici, jurnaliști, economiști, specialiști cu înaltă calificare în diverse domenii.
O parte dintre absolvenții promoției 1960 s-au reunit în vechiul amfiteatru al clădirii de odinioară a Liceului ”Mihail Kogălniceanu”, actuala Școală ”Constantin Parfene”- Școală europeană, pentru a sărbători împreună 75 ani de viață și 57 de ani de la absolvire. Au fost prezenți reprezentanți ai conducerii și profesori ai Liceului ”Mihail Kogălniceanu”, cadre didactice și un grup de elevi de la școala gazdă.
În rostirile lor, foștii elevi, astăzi oameni de vârsta a treia, au evocat istoria și tradițiile orașului, au vorbit despre evenimentele la care au fost martori, despre personalități, trăitori și trecători pe aceste meleaguri, au depănat frumoase amintiri.
Festivitatea a fost încununată de un emoținant moment, absolvenții promoției 1960 a liceelor orașului, au transmis elevilor de liceu și școlarilor participanți, o simblolică Ștafetă de credință și continuitate, pentru a purta mai departe valorile și tradițiile cetății, ale școlii vasluiene.
Manifestarea continuă astăzi cu un pelerinaj la monumente istorice și spirituale, la locuri de legendă din județul Vaslui și seara cu o petrecere colegială în dealul Copoului.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Tânăr din Bârlad reținut pentru trafic de droguri

La data de 27 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, împreună …

Autoritățile se pregătesc de perioada caniculară

Având în vedere atenționările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Națională de Meteorologie, privind …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *