ActualitateLocal

O nouă carte lansată de Ravaru

DSC_9926
Cunoscutul etnograf vasluian, Dan Ravaru, revine în faţa publicului cititor cu o nouă carte. Este vorba despre lucrarea “Aspecte ale artei populare din judeţul Vaslui”. Autorul oferă cu generozitate spaţii importante meşteşugurilor şi meşterilor populari din judeţ. Cercetarea făcut de profesorul Ravaru aduce în prim plan o serie de meşteşuguri populare, care între timp au dispărut. Aşa aflăm de faptul că în satul Dumasca (Tăcuta), confecţionarea obiectelor din cânepă a fost la modă, oamenii fiind interesaţi, în special, de hamurile de cai.
La Todireşti predomină dulgherii, butoaiele, căruţele şi mobila fiind la mare căutare.
Tot din cartea lui Dan Ravaru aflăm că cele mai bune ţesătoare se regăsesc la Vetrişoaia, un alt bazin al acestui meşteşug fiind şi Laza.
Lemnul mai este prelucrat şi la Dragomireşti şi Codăeşti, iar costumele populare sunt realizate la Micleşti.
Autorul vorbeşte şi despre ceramica de la Brădeşti, atât de apreciată pe plan naţional, dar şi despre sărbătoarea lemnului de la Epureni, unde Ticu Ungureanu a reuşit să transmită precupările sale unui număr important de tineri, ce garantează conservarea artei lemnului în această zonă.
“O trecere în revistă, oricât de sumară, a ansamblului meşteşugurilor şi meşterilor populari din judeţul Vaslui, a trăsăturilor caracteristice prezenţei lor contemporane, trebuie în mod necesar să ia în considerare câteva aspecte de ordin istoric. În arealul actualului judeţ Vaslui sunt incluse, în cea mai mare parte, fostele ţinuturi Fălciu, Tutova şi Vaslui, zona fiind reprezentativă pentru Podişul Central Moldovenesc. În cercetarea etnografică a teritoriului actual al judeţului Vaslui remarcăm adevărate fluxuri şi refluxuri, care au determinat rezultate undeva parţiale, deşi există bogate tradiţii în acest sens”, a declarat Dan Ravaru.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button