Saturday , 20 August 2022, 08:22

O fetiță din Vaslui a decedat din cauza gripei

O fetiţă în vârstă de 11 luni din judeţul Vaslui a decedat într-un spital din Iaşi, din cauza virusului gripal AH1N1, au informat autorităţile sanitare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, dr. Tamara Solange Roşu, copilul era prematur şi avea o patologie asociată, prezentând astfel un factor de risc.

“Este vorba despre un copil care a decedat prin gripă AH1N1, a fost adus la noi prin transfer, dintr-un spital judeţean, cu stare generală gravă de la internare. A continuat terapiile specifice, s-a evidenţiat acest virus, evoluţia a fost nefavorabilă şi a intrat în stop cardio-respirator”, a declarat presei dr. Tamara Solange Roşu.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, Ana Rinder, a declarat că pacienta a ajuns în unitatea medicală cu insuficienţă respiratorie, iar starea ei s-a agravat.

“Copilul a fost internat la noi cu insuficienţă respiratorie acută, mai avea şi alte probleme de sănătate de dinainte. A fost transferat la Iaşi după 13 zile. A plecat în stare foarte gravă la Iaşi, starea copilului s-a agravat brusc”, a spus Ana Rinder.

Potrivit managerului SJU Vaslui, în ultimele zile s-a constatat o creştere a adresabilităţii pacienţilor cu afecţiuni respiratorii. Ana Rinder a afirmat că unitatea a achiziţionat abia acum teste rapide pentru gripă, deoarece până acum nu au fost solicitări pentru astfel de dispozitive.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui susţine că a solicitat reprezentanţilor spitalelor din judeţ să achiziţioneze astfel de teste rapide, dar că unităţile medicale nu au obligaţia să cumpere teste rapide, mai ales că rezultatul acestora este orientativ şi trebuie corelat cu diagnosticul clinic.

“Confirmarea unui diagnostic se face cu o altă procedură. Se recoltează un exudat, se trimite la Institutul ‘Cantacuzino’ şi acolo se face confirmarea cu laboratorul. Depinde de fiecare medic, cum crede. Nu este o procedură unde să se spună clar că spitalul este obligat să aibă teste rapide. Depinde dacă au finanţe să achiziţioneze şi, oricum, nu pot recolta la toţi pacienţii care prezintă o simptomatologie respiratorie”, a declarat directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Şefa DSP Vaslui a spus că nu a primit o informare de la reprezentanţii spitalelor din judeţ cu privire la achiziţia testelor rapide pentru gripă.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Judeţul Vaslui este una dintre cele mai lovite zone de seceta excesivă

Judeţul Vaslui este una dintre cele mai lovite zone de seceta excesivă, iar fermierii speră …

Un bărbat a rămas încarcerat într-un accident rutier la ieșirea din Bârlad spre Tutova.

Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu două autospeciale și echipaje specializate, pentru descarcerare unei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *