ActualitateLocal

Muzeografi din toată țara așteptați la „Acta Moldaviae Meridionalis”

În zilele de 29 și 30 septembrie, la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” se va desfăşura cea de-a 45-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice ”Acta Moldaviae Meridionalis”.

Ediţia din acest an a sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice ”Acta Moldaviae Meridionalis” va aduce la Vaslui peste 100 de istorici, cercetători, cadre universitare, din țară și din străinătate.

„Programul sesiunii cuprinde, și în acest an, lansări și prezentări de cărți. Astfel, vor fi puse în circulație Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, „Acta Moldaviae Meridionalis”, nr. XLII (2021) și revista instituției, „File culturale vasluiene”, nr. 3 și 4. Volumele care vor fi prezentate de invitați sunt „Mareșalul Prezan – Artizan și apărător al Marii Uniri”, semnat de Grigore Stamate și Mihai Hodorogea, și „Pecetea României Mari: Încoronarea de la Alba Iulia. Centenar 1922-2022”, autori Constantin Pațilea și Viorel Nicolau”, a precizat Ramona Mocanu, directorul muzeului vasluian.

Evenimentul, organizat de Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare”, va debuta cu o serie de comunicări în plen, prezentate de profesorul universitar dr. Cătălin Turliuc, din partea Institutului de istorie „A. D. Xenopol” Iași, și col. (rz) Mihai Hodorogea din București.

Activitatea mai cuprinde și vernisajul a două expoziții. Prima, „Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală”, este realizată în colaborare cu Muzeul Național Bran, iar cea de-a doua se numește „De-a lungul timpului – chipuri și războaie”.

„Anul acesta se sărbătorește Centenarul Încoronării de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria a României. O parte dintre obiectivele care au aparținut celei mai iubite suverane a țării noastre și care au decorat în perioada interbelică interioarele Castelului Bran va putea fi admirată în sala Arta de către toți cei care vor trece pragul muzeului. În completarea acestei expoziții, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia, va fi expus Ordinul Ferdinand I, alcătuit din Colanul și Marea Cruce aparținând Reginei Maria”, a declarat muzeograf Andreea Atasiei.

„Cea de-a doua expoziție, care va fi realizată în sala Multimedia, va cuprinde lucrări de artă plastică din patrimoniul Muzeului Județean Vaslui. Lucrările redau portretele personalităților vremii, dar și numeroase compoziții ce reflectă efortul armatei române în conflagrațiile europene”, a declarat muzeograf Marian Antoniu.

Discuţiile la simpozion vor continua pe secţiuni, la care vor participa profesori universitari, istorici şi muzeografi din ţară.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button