Wednesday , 25 November 2020, 06:31

Mistreții au provocat pagube imense agricultorilor vasluieni

În luna iunie, mistreții au produs pagube culturilor agricole în alte 7 comune.

Zăpodeni, Ștefan cel Mare, Hoceni, Alexandru Vlahuță, Poienești, Băcani, Roșiești sunt comunele care au transmis convocări pentru comisia de constatare a pagubelor, ca urmare a numeroaselor sesizări de la persoane fizice şi juridice, prin care sunt reclamate pagube în culturile agricole, produse de mistreți.

Au fost 13 solicitări și s-au încheiat 13 procese verbale, fiind afectate 138,86 ha porumb, 9,22 ha floarea soarelui și 2,23 ha grâu.

”Atragem atenția că deciziile de aprobare/neaprobare a despăgubirilor din bugetul autorității publice centrale care răspunde de vânătoare, respectiv din bugetul gestionarului fondului cinegetic, aparțin Găzii Forestiere Focșani în baza proceselor verbale de constatare şi evaluare a pagubelor și a documentelor depuse atât de proprietarii de culturi, cât și de gestionarii fondurilor cinegetice. Vă reamintim care sunt obligațiile pentru proprietari culturi agricole și silvice: să solicite în scris persoanei juridice care gestionează fauna de interes cinegetic întreprinderea de acţiuni pentru prevenirea pagubelor la culturile agricole înfiinţate (conform anexei 3, lit. c), din H.G. nr. 1679/2008). Dacă nu fac dovada că au realizat această obligație nu se aprobă despăgubirea de la bugetul autorității publice centrale care răspunde de vânătoare. Obligațiile pentru gestionari ai fondurilor de vânătoare: să mențină numărul efectivelor de animale sălbatice la nivelul optim, să extragă din zona administrată integral numărul de exemplare aprobat la speciile care au produs pagube, să înființeze culturi care să constituie hrană complementară pentru sălbăticiunile care ar putea produce pagube (pentru a abate atenția acestora de la culturile agricole), să solicite suplimentarea numărului de exemplare dăunătoare care trebuie împușcate (chiar și în afara perioadelor legale de vânătoare), vânarea exemplarelor de animale sălbatice care produc pagube (conform anexei 4 din H.G. 1679/2008).

Dacă nu fac dovada că au realizat toate aceste condiții stabilite prin hotarârea de guvern menționată, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt buni de plată (conform art.13 din Legea 407/2006 modificată și completată ulterior)”, au transmis reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Negreșteancă salvată de pompieri, după ce a căzut într-o fântână

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui a intervenit pentru salvarea unei persoane de sex …

Accident spectaculos lângă Mărul de Aur! Două mașini răsturnate pe DN24!

În această dimineață, Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere echipată …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *