ActualitateLocal

Manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România, găzduite de Muzeul din Vaslui

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui organizează miercuri, 27 martie, începând cu ora 11.30, o serie de activități cultural-științifice dedicate Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918.

Activitățile vor debuta cu vernisajul Expoziției „Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”, ce se va desfășura în Sala Multimedia a muzeului.

Expoziția este organizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană și va fi prezentată de dr. Liviu Țăranu, consilier superior de la C.N.S.A.S. București și Mihai Floroiu din partea Asociației Identitate Culturală Contemporană, coordonatorul acestei expoziții.

Începând cu ora 12 va avea loc Conferința ”Unirea Basarabiei cu România”, în Sala „Arta” a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Această manifestare cultural-științifică se înscrie în Programul Național ”Centenarul Marii Uniri-2019”, fiind dedicată actului istoric al Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918.

”Conferința are ca scop principal aducerea în prim-plan a evenimentelor și marilor personalități care au contribuit la unirea acestei provincii românești cu Țara-Mamă, dar și la trezirea conștiinței naționale a poporului român. Conștientizarea publicului larg asupra semnificației și importanței acestui act istoric ne ajută să înțelegem modul în care s-a înfăptuit statul național unitar român”, a declarat Ramona Mocanu, directorul muzeului vasluian

În deschiderea conferinței, pentru a da și mai mult contur acestui eveniment, preot dr. Florin Țuscanu va prezenta cartea lui Visarion Puiu, intitulată ”Glas în Pustie” (ediția a II-a, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamț, 2019).

Evenimentul va continua cu susținerea de către invitați a unor interesante comunicări: Preot dr. Florin Țuscanu, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Visarion Puiu – Episcop al Hotinului (1923-1935); Dr. Liviu Țăranu, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Membri de frunte ai Sfatului Țării de la Chișinău în documentele Securității; Dr. Constantin Corneanu, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). Lecțiile trecutului și geopolitica prezentului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button