ActualitateLocal

Manifestarea cultural-științică inediată la Vaslui: ”Biodiversitate-Umanitate: vieţile noastre sunt legate!”


Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui, Facultatea de Biologie a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, Consorțiul de Cercetare Regional Moldova pentru Monitorizarea şi Protecţia Mediului și Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă” Vaslui, vă invită să participați la manifestarea cultural-științică ”Biodiversitate-Umanitate: vieţile noastre sunt legate”, ce va avea loc joi, 15 februarie, ora 12, la Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă” Vaslui.
Expoziţia ce va fi vernisată în cadrul acestei manifestări se derulează sub conceptul ”Caravana Francofonă pentru Biodiversitate” (ediţia a 14-a), realizată de Fundaţia ”Nicolas Hullot” şi ”Noe Conservation” din Franța. Expoziția a fost ofertată în 2004 Consorţiului de Cercetare Regional pentru Monitorizarea şi Protecţia Mediului (CCRMPM), sub coordonarea prof. univ. dr. Ovidiu Toma, de la Facultatea de Biologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Ofertarea ei a fost făcută de către Ministerul Afacerilor Externe din Franța (prin Direction Générale de la Coopération Internationale et du Développement), cu sprijinul Ambasadei Franţei în România şi a Centrului Cultural Francez din Iaşi. Manifestarea are ca scop conştientizarea necesităţii protejării şi conservării biodiversităţii, protecţiei mediului şi a naturii, intervenţiei în situaţii de urgenţă, reacţiei în caz de dezastre naturale şi/sau provocate de mâna omului, dar și a luptei împotriva încălzirii globale.
Organizatorul expoziţiei în România este prof. univ. dr. Ovidiu Toma, iar organizatori locali sunt prof. dr. Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui, prof. Mădălina Streja, Liceul Teoretic ”Emil Racoviţă” Vaslui, muzeograf Anca Iordachi, Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui.
Biodiversitatea și umanitatea sunt strâns legate. Protejarea diversității biologice este protejarea diversității culturale. În țările dezvoltate, stilurile de viață și consumul epuizează resursele naturale ale lumii. În țările în curs de dezvoltare, sărăcia determină populațiile rurale să suprasolicite resursele. Reconcilierea protecției mediului și menținerea biodiversității, progresul social și echilibrul economic reprezintă provocarea dezvoltării durabile pentru viitorul omenirii.
”Incredibila caracteristică a planetei noastre este prezența vieții, în imensa ei diversitate. În fiecare zi utilizăm biodiversitatea sub formă de produse alimentare, medicamente sau ca sursă de produse (furnizarea de fibre pentru îmbrăcăminte, materiale de construcție etc.). Cu toate acestea, activitățile umane pun în pericol multe specii de plante și animale. Astăzi, biodiversitatea este în criză. Noi vrem să atragem atenția asupra acestui pericol!”, se arată într-un comunicat al Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button