ActualitateLocal

Mai bine de 58.000 de vasluieni sunt vaccinați cu ambele doze împotriva virusului Covid-19

Până astăzi, la nivelul județului au fost recepționate 134.399 doze de vaccin anti COVID-19, din care 128.259 doze, au fost deja utilizate pentru imunizarea cetățenilor din județ (69.668 doze pentru prima administrare și 58.591 pentru a II doză).

Pe data de 20 septembrie 2021 au fost vaccinate 208 persoane, dintre care 154 persoane au primit doza I și 54 persoane au primit doza a II-a.

În contextul creșterii cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2, vaccinarea persoanelor cu schemă completă este extrem de importantă pentru obținerea beneficiilor maximale împotriva maladiei COVID-19.

”Pentru ca școlile să rămână deschise este nevoie de un efort comun. Este în puterea fiecărui părinte să contribuie la oprirea pandemiei și la menținerea în școli a unui mediu sigur pentru copii, părinți, profesori și întreaga comunitate. Înainte să  duceți copilul la școală, fiți atenți la cum se simte. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tusea uscată, pierderea gustului și mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât și diareea. Dacă observați chiar și o parte din aceste simptome la copilul dumneavoastră, vă recomandăm să îl țineți acasă și să luați legătura cu medicul de familie cât mai repede. Dacă sunt disponibile vaccinuri pentru copilul dumneavoastră, cea mai bună metodă de protecție este vaccinarea”, spun reprezentanții DSP Vaslui.

Odată cu vaccinarea, scade riscul de infectare și de a face boala. Practic, persoana care face vaccinul, chiar dacă intră în contact cu virusul, are un risc mult mai mic de a face o boală gravă, cu complicații, spitalizare și efecte secundare pe termen lung.

În plus, scade posibilitatea de a transmite altora infecția. Pe scurt, vaccinarea cu un vaccin anti-COVID-19, împreună cu metodele deja știute (cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea fizică, spălarea mâinilor) oferă persoanei protecție împotriva infectării, îmbolnăvirii sau transmiterii virusului. Astfel sunt evitate decesele.

Singura posibilitate de a reveni la viața de dinainte de pandemie este vaccinarea populației în număr cât mai mare, iar fiecare persoană care acceptă să se vaccineze ne aduce mai aproape de acest țel.

Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie cu debut brusc sau un rezultat pozitiv în urma testării RT-PCR/antigenice rapide, trebuie să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea măsurilor care trebuiesc luate și să se izoleze la domiciliu.

Pentru o evoluție favorabilă a bolii, este foarte important ca persoanele simptomatice, cu factori de risc, cu forme medii sau severe să fie evaluate în cadrul unei unități spitalicești.

”Reamintim cetățenilor că anchetele epidemiologice permit identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact direct cu un pacient covid, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate. De aceea este foarte important ca în cadrul anchetei epidemiologice să se comunice reprezentantului Direcției de Sănătate Publică Vaslui, toate informațiile solicitate.

Persoanele care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800.800.358-TELVERDE. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduită preventivă”, mai precizează reprezentanții DSP Vaslui.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui susține și recomandă vaccinarea. Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare, astfel încât vom limita răspândirea cu COVID – 19.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button