Lupta de la Podul Înalt va fi evocată de muzeul vasluian

Pe 10 ianuarie se împlinesc 545 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pașa.

Momentul va fi evocat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, de la ora 10.30, cu o slujbă de Tedeum și ceremonial militar, cu participarea preoților din Protopopiatul Vaslui și a militarilor din Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.

Cu această ocazie, se va oficia o slujbă de slăvire a eroilor români căzuți în această luptă, apoi se va continua cu o paradă militară.

În final vor fi depuse coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental ”Podul Înalt” de la Băcăoani.

Ștefan cel Mare rămâne cea mai emblematică figură a epocii medievale.

După ce a asigurat liniștea internă și a rezolvat problemele pe care le avea cu vecinii, Ștefan cel Mare a inițiat o serie de acțiuni care au dus la scoaterea Moldovei de sub tutela Imperiului Otoman, refuzând să mai plătească tributul către Poartă. A intervenit în Țara Românească, impunând un domn favorabil politicii sale.

În aceste condiții, o armată de 120.000 de oșteni, în frunte cu Suleiman, a fost trimisă în Moldova, unde a ajuns la începutul lunii ianuarie 1475.

Lupta dintre armata Imperiului Otoman și cea a Moldovei, condusă de Ștefan cel Mare, a avut loc în fața cetății Vasluiului, pe un teren mlăștinos, mărginit de păduri. Învins, Suleiman a fost nevoit să se retragă, fiind urmărit de armata moldoveană până la trecerea Dunării.

Victoria obținută la Vaslui a fost relatată în letopisețul de la Bistrița, astfel: „Și au biruit atunci Ștefan voievod și au căzut atunci mulțime nenumărată de oameni și mulți și fără de număr au fost prinși de vii, care mai apoi au fost tăiați, numai pe unul îl lăsară viu, pe fiul lui Sac-bașa; și steagurile lor împreună cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre … iar Ștefan se întoarse cu oștenii săi ca un biruitor în scaunul său din Suceava”.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

„Viața așa cum a fost să fie” sau muzica transmisă prin cuvinte!

Sala TinArt a Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” s-a dovedit a fi „zgârcită” cu spațiul, …

Expoziție de costume populare din Basarabia în foaierul Casei de Cultură „Constantin Tănase” Vaslui

Membrii comunității „Șezătoarea Basarabia”, cu sprijinul Primăriei municipiului Chișinău, au venit în cadrul Zilelor Culturale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *