ActualitateLocal

Prima femeie primar din România comemorată în localitatea Buda

Autorităţile din comuna Oşeşti, sub coordonarea primarului Ioan Todirașcu, au organizat astăzi în satul Buda o serie de activităţi cultural-artistice dedicate primei femei-primar din România, Luiza Zavloschi.
Şi în acest an, localnicii şi-au dat întâlnire în curtea şcolii din satul Buda, unde au participat la un sperb spectacol folcloric, pe scenă urcând Nadia Duluman, Lorenna, Grigore Gherman, trupa Kronos, formația Stradivarius, Mariana Carnariu, dar şi copii de la Şcoala Oşeşti.

Cei prezenţi nu au stat prea mult pe gânduri şi au legat adevărate hore, dansând pânâ noapte târziu.

„Aduc mulțumiri primarului comunei Oșești și consiliului local pentru invitația de a fi alături de dumneavoastră astăzi cu prilejul sărbătorii satului. Nu e o zi doar de sărbătoare, dl primar definind-o ca pe o zi de comemorare, ținând cont de anumite date. Însă, este o zi festivă, pentru a ne aduce aminte de personalitățile noastre, cum a fost și Luiza Zavloschi, care a fost printre primele trei femei primar de după alegerile din 1930. Până în 1929, când s-a statuat dreptul de participare a femeilor în alegeri, acestea nu aveau drept de vot. În 1929 s-a dat acest drept și în 1930 au putut participa, care era una foarte restrânsă. Din toată România aveau drept de vot doar 30 de mii de femei, cele care absolviseră cursul secundar, adică făcuse școala primară și ceva deasupra, care activase în diferite asociații filantropice. Era o grămadă de condiții. Din toată România aveau drept de vor 30 mii de femei și s-au prezentat doar 3.000. Printre candidați erau și cele trei femei care au fost alese primar, printre care și Luiza Zavloschi din comunitatea dumneavoastră. E lucru cel mai important, care să ne dea un sentiment de mândrie”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prezent la eveniment, alături de vicepreședintele Ciprian Trifan.

Luiza Zavloschi era fiica unui gospodar din Buda. A absolvit Şcoala Normală din Iaşi şi, la întoarcerea în satul natal, s-a căsătorit, tot cu un învăţător, devenind un adevărat model în activitatea didactică.

Sătenii au mai apreciat la dânsa şi faptul că se interesa de familiile cu probleme şi găsea mereu soluţii pentru acestea. Ca primar, Luiza Zavloschi a îndeplinit două mandate, a dovedit o bună administrare a comunei, refăcând toate drumurile şi clădirile publice.

„Este o mândrie pentru satul nostru și comuna noastră pentru că a dat istoriei prima femeie primar din România, care încă din 1930 a dus la modernizarea satului, lucru cu care ne mândrim astăzi. A contribuit decisiv la înființarea primei școli din satul nostru, care a fost în bucătăria de vară a bunicii. Ea face parte dintr-o familie creștină, tatăl fiind preot în sat”, a declarat Ioan Todirașcu, primarul comunei Oșești.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button