,, INTERVENȚIA POMPIERILOR VASLUIENI ÎN VAMA ALBIȚA”


Astăzi, începând cu ora 11.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” Vaslui a efectuat un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, cu tema: ”Activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și intervenția forțelor și mijloacelor specializate pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui accident chimic produs în dreptul stației Peco, Vama Albița”.
Potrivit scenariului exerciţiului: „În data de 28.03.2018, ora 11.30 s-a primit prin apelul unic de urgență 112 că, pe DE 581, în dreptul Stației de distribuție a carburanților, la intrarea în țară, prin Vama Albița, o autocisternă care transportă substanțe chimice, amoniac, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum și apariția unei defecțiuni tehnice la sistemul de frânare, a părăsit partea carosabilă, iar un urma coliziunii cu elementele din decor s-au produs avarii, rezultând scurgeri de amoniac lichid și gazos. În urma emanațiilor de gaze toxice conducătorul auto a rămas inconștient în cabină. Participanții la trafic au intrat în panică, doi dintre aceștia au pierdut controlul volanului, drept pentru care două autoturisme au intrat în coliziune, iar în urma accidentului rutier a rezultat încarcerarea a 5 persoane, acestea fiind grav rănite. În urma suprasolicitării instalației electrice la o cușetă destinată controlului trecerii de frontieră a izbucnit un incendiu, iar personalul locului de muncă nu a reușit stingerea acestuia. Ca urmare a evenimentelor create în zona Vama Albița s-a dispus punerea în aplicare a ”Planului Roșu de Intervenție”
În urma apelului unic de urgență 112, inspectorul șef al ISU Vaslui, col Blagoci Ghiorghe, a dispus și condus gestionarea situațiilor tactice, a următoarelor forțe: 4 autospeciale cu apă și spumă, 1 autospecială de descarcerare grea, echipa C.B.R.N. cu autospeciala de intervenție, autospeciala de căutare-salvare, autospeciala de transport victime multiple, două autospeciale de intervenție și comandă, un microbuz și un camion cu modulul de căutare – salvare. În sprijin au fost direcționate forțe din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, Unitatea Militară nr, 01776 Huși, Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui, Garda de Mediu Vaslui, UPU-SMURD Vaslui și forțe din cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Drânceni.
Exerciţiul a avut ca obiectiv general verificarea timpului de reacţie şi a posibilităţilor tehnice de intervenţie ale forţelor şi mijloacelor tehnice conform registrului de capabilităţi, precum şi pregătirea instituţiilor care trebuie să intervină în cazul situațiilor de urgență create, după caz.
Structurile participante la exerciţiu au fost: Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui, Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, Unitatea Militară nr. 01776 Huși, Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui, Garda de Mediu Vaslui, UPU-SMURD Vaslui și forțe din cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Drânceni.
Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unor situații dfe urgență. Concluzia fiind că, forţele participante au demonstrat ca pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ziua Națională a României a fost marcată la Vaslui printr-un ceremonial militar și religios

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu un ceremonial militar și religios în …

Doi profesori vasluieni recompensați cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a semnat luni, 28 noiembrie 2022, decretul nr. 1376 prin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *