Încă trei vasluieni vor deveni cetățeni de onoare ai orașului!

Consiliul Local se va întruni în ședință extraordinară pentru conferirea titlurilor de cetățean de onoare la trei vasluieni.

Este vorba despre profesoara Elena Anușca-Doglan, medicul Valeriu Lupu și inginerul Ilie Lia.

Numele profesoarei Elena Anușca-Doglan este asociat cu Festivalul Internațional de gimnastică și Dans Prietenia, organizat de 36 de ani.

Dascălul vasluian are participări numeroase la festivaluri din țară și străinătate, cu Palatul copiilor, unde a obținut numeroase premii și distincții.

Elena Anușca-Doglan este președintele Asociației Județene Sportul pentru Toți, implicându-se activ în organizarea unor evenimente sportive, gen Săptămâna Europeană a Sportului, cu mii de participanți.

”Dăruirea doamnei profesor pentru copiii Vasluiului poate fi egalată doar de dragostea față de familie şi propriii copii. Mii de elevi din orașul nostru au învăţat sub indrumarea exigentă, dar mereu inimoasă, a Elenei Anușca-Doglan. Personalitatea vibrantă a acesteia și cariera didactică încununată de numeroase succese sunt doar două dintre motivele pentru care dispun compartimentului de specialitate întocmirea raportului și promovarea, în plenul Consiliului Local al Municipiului Vaslui, a proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului Vaslui doamnei protesor Elena Anușca-Doglan”, se arată în referatul la proiectul de hotărâre.

Medicul Valeriu Lupu este un distins reprezentant din domeniul medicinei vasluiene, cel care, prin realizările sale, se înscrie incontestabil în rândul celor care fac cinste acestui oraș, cel care prin sudoarea frunţii şi prin eforturile deosebite depuse a reușit să salveze nenumărate vieţi.

A publicat peste 100 de articole de istorie literară, iatroistoriografie medicală, critică literară, critică de film, evocări, recenzii etc. Colaborează la numeroase reviste și publicaţii: Pagini Medicale Bârlădene, Permanenţe, Medica Academica, Elanul, Arheu, Meridianul, Revista de istorie a Medicinei “Victor Gomoiu”, Documenta Haematologica, Prutul, Lohanul etc.

Este membru al mai multor societăți de ştiinţe medicale: Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Genetică Umană, Societatea Română de
Gastroenterologie, Societatea Română de Istoria Medicinii, Societatea Medicilor Scriitori și Publicişti din România, și a fost inclus în WHO is WHO — Enciclopedia Internațională a Personalităţilor, 2010. În prezent continuă activitatea medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huși, fără a renunţa la activitatea publicistică.

Inginerul Ilie Lia este considerat un reper în domeniul construcțiilor civile ale Vasluiului, cel care, prin realizările sale, se inscrie incontestabil în rândul celor care fac cinste acestui oraș, cel care prin sudoarea frunţii și prin eforturile deosebite depuse a reușit să clădească o mare parte din Vasluiul pe care îl vedem astăzi.

”Dacă am enumera fiecare obiectiv realizat sub atenta îngrijire a domnului inginer, atunci aproape două treimi din construcțiile actualului oraș ar trebui menționate. Pe lângă cele peste 18.000 de apartamente de a căror construire s-a ocupat ca șef de şantier, inginerul Lia Ilie a contribuit la realizarea aprovizionării de apă a orașului, concomitent cu instalaţiile de canalizare a apei menajere şi pluviale. Statuia ecvestră a ilustrului domnitor Ştefan cel Mare, de la Băcăoani, este încă una din realizările inginerului pe care îl cinstim astăzi, căci execuția acestui ansamblu a durat doar 6 luni şi este apreciată și astăzi de mii de vizitatori. Activitatea ca şef de şantier la Întreprinderea Judeţeană Vaslui a însemnat supravegherea atentă a edificării școlilor 1, 2, 4, 5, 6,7. 8 ȘI O, ca şi a creşelor şi grădinițelor Vasluiului, lucrări social-culturale (cum erau încadrate atunci) de o importanță majoră în economia micului oraş în devenire. Nici sportul nu a fost uitat, inginerul Lia contribuind la o parte din structura de bază a Stadionului Municipal Vaslui, ca şi la sala de sport din municipiu”, se precizează în nota de fundamentare.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Comuna Hoceni are sediu nou de primărie

Astăzi, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, și vicepreședintele Ciprian Trifan au participat la …

A apărut harta arborilor remarcabili din România. Sunt cartografiați arborii bătrâni. Vasluiul are opt specii de copaci care arată spectaculos!

O inițiativă pornită în 2015 a adus în 2020 o hartă a arborilor bătrâni din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *