ActualitateLocal

Gunoiul vasluienilor merge la Roșiești


De luni, 23 iulie, Depozitul Ecologic de la Roșiești a devenit operațional, anunță Consiliul Județean (CJ) Vaslui.
Într-o conferință de presă, președintele CJ, Dumitru Buzatu, a precizat că operatorul economic, care a câștigat licitația la Groapa Ecologică de la Roșiești, și-a intrat în drepturi, finalizându-se o mare parte din proiectul ”Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Vaslui”.
Depozitul va avea două celule de depozitare, din care a doua celulă va fi deschisă de către concesionarul serviciului. Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030-2042.
”Până acum am avut soluții puctuale de transport pentru deșeuri. Din acest moment deșeurile se depozitează la Roșiești. Vom urmări țintele de selectare a deșeurilor, pentru că în caz contrar sunt consecințe negative. Managementul deșeurilor este o activitate continuă, ca și la o oțelărie. Din data de 1 august 2018 vor intra în activitatea de colectare și transport și operatorii de zonă. În prezent, operatorii clasici care sunt la sfârșitul contractelor pot depozita deșeurile la Roșiești. Depozitul ecologic este un obiectiv economic, nu numai unul social și de mediu”, a spus Dumitru Buzatu.
Concesionarul a primit șase autocamioane cu remorcă pantru a transporta containerele de la cele patru stații de transfer de la Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești.
“Marți, 24 iulie 2018, au fost recepționate cela patru stații de trasfer care, la rândul lor, vor fi puse la dispoziția concesionarului pentru a fi utilizate. Va trebui depus un efort general pentru punerea în funcțiune a sistemului intergrat de management al deșeurilor. Pe direcția conștientizării populației, va trebui să instituim o zi anuală în județul Vaslui, care să fie dedicată curățeniei”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.
Eduard Popica, prefectul județului Vaslui, a salutat finalizarea proiectului, moment din care județul nostru se aliniază standardelor europene în ceea ce privește legislația pe mediu.
”Aduc aprecieri celor care s-au ocupat de finalizarea acestui proiect. Salut finalizarea lui din două motive: în primul rând, și județul Vaslui se aliniază la normele Europene în ceea privește legislația mediului și, nu în ultimul rând, cred că odată cu finalizarea acestui proiect s-au terminat și problemele pe care le aveam în privința colectării deșeurilor. Am avut destul de multe probleme în privința distanțelor mari pentru a duce gunoaiele, cum a fost până de curând la Brăila. Este un proiect care a durat foarte mult, care a adus multe bătăi de cap autorităților și, mai cu seamă, celor care s-au ocupat de el. Profesionalismul celor din CJ a dus la finalizarea proiectului și cu acest motiv îi felicit pe toți și urez mult succes în continuare celor care se vor ocupa în continuare de gestiunea deșeurilor”, a spus prefectul.
Alexe Ene Gigi, managerul SC Romprest Energy SRL București, a precizat că firma desfășoară activități în managementul deșeurilor începând din anul 2011 : ”N-am făcut decât un pas. E un pas mare, dacă ne uităm în istoricul acestui proiect, dar mic, dacă privim la ce ne așteaptă pe viitor. Avem de atins o țintă de reciclare, care pentru început ne-am propus să fie undeva până la 35%, însă ea se va mări de la an la an. Va fi un parteneriat, care începe de la cetățean, care vor avea anumite restricții, de a nu mai arunca oriunde gunoiul și să facă o precolectare, o presortare, mergând la instituții și firme, ajungând la autorități, care vor trebui să impună ideea de respectare a unor prevederi de gestionare a deșeurilor. Totul va conduce spre sănătatea noastră, a tuturor”.
Foarte important pentru succesul implementării sistemului integrat este și angrenarea populației în ceea ce privește depozitarea și selectarea deșeurilor menajere.
”Va fi o activitatea grea. Toți să înțeleagă că lucrăm pentru noi, pentru a ne asigura un mediu decent de locuire. Vedem pe malurile râurilor, rigolele drumurilor, în curți, în parcări și alte locuri îndepărtate de zonele locuibile că sunt infestate de deșeuri. Trebuie să îi educăm pe oameni să colecteze selectiv deșeurile. Educarea să nu o facem prin aplicarea de amenzi, ci prin exemple, acțiuni de voluntariat etc.”, a mai spus Dumitru Buzatu.
Din data de 1 august 2018 vor intra în activitatea de colectare și transport și operatorii de zonă. În prezent, operatorii clasici care sunt la sfârșitul contractelor pot depozita deșeurile la Roșiești.
Depozitul are în componență o linie de sortare, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. În momentul în care depozitul va lucra la capacitate maximă, aici vor fi angajați 100 de muncitori de la nivel local.

https://www.facebook.com/actualvs.ro/videos/1121616621319451/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button