Focar de pestă porcină africană la Portari

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București  a confirmat prin buletin de analiză în data de 02.10.2020,  un caz de pestă porcină africană la un porc domestic, care a fost sacrificat în gospodăria proprie a unei persoane din localitatea Portari, comuna Zăpodeni.

Localitatea nu se află în zona afectată a unui caz de pestă porcină africană la mistreț sau în zona de restricție a unui focar de pestă porcină africană la porcul domestic.

Dupa confirmarea diagnosticului, astăzi, la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor şi a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de confirmare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici și decizia de instaurare a zonelor de protecție și restricție.

”Facem apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor, reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a pestei porcine africane vor fi despăgubite conform H.G. 1214/ 2009”, se arată într-un comunicat emis de Instituția Prefectului-județul Vaslui.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Ambulanță scoasă din nămeți de un grup de tineri la Ghergheleu

O ambulanță trimisă la o urgență în localitatea Ghergheleu, comuna Codăești, a rămas blocată în …

Ambulanţă care transportă doi pacienţi la un centru de dializă, blocată pe DC37

O ambulanţă cu doi pacienţi transportaţi pentru dializă a rămas blocată în zăpadă pe DC …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *