Festivalul ”Datini şi obiceiuri de iarnă”, marcat anul acesta numai printr-o expoziţie fotografică

Cea de-a 39-a ediţie a Festivalului ‘Datini şi obiceiuri de iarnă’ va fi marcată anul acesta printr-o expoziţie de fotografii ale ultimelor 15 ediţii, au anunţat organizatorii.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui, având în vedere contextul epidemiologic actual, organizarea manifestării la fel ca în anii trecuţi, când în Piaţa Centrului Civic se strângeau sute de urători şi colindători din tot judeţului, este imposibilă.

”Pandemia ne-a obligat să marcăm momentul doar în mediul virtual, printr-un vernisaj al retrospectivei fotografice din ediţiile ultimilor 15 ani, însoţit de un recital de colinde arhaice, numite laice sau precreştine, cântate din ce în ce mai rar, specifice unei zone folclorice care cuprinde jumătatea de sud a Moldovei, până pe malul Nistrului şi estul Munteniei. Festivalul împlineşte anul acesta 40 de ani, prima ediţie având loc pe 28 decembrie 1980, la Vaslui. Înfiinţat la iniţiativa folcloristului Dan Ravaru, de la Centrul Judeţean al Creaţiei Populare Vaslui, festivalul s-a desfăşurat anual, de obicei în a doua parte a lunii decembrie a fiecărui an. Din cauza unor sincope, precum cele din 1987 şi 1990, când acest festival nu a mai avut loc şi a faptului că în 1991 au fost organizate două ediţii, acum sărbătorim ediţia a XXXIX-a, însă într-un mod cu totul special”, au anunţat reprezentanţii muzeului vasluian.

Acţiunea din acest an este organizată de Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui şi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

45 de unităţi şcolare vor funcţiona în scenariul roşu de săptămâna viitoare

45 de unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui vor funcţiona în scenariul roşu de la …

Trei accidente ciudate în mai puțin de o oră

Astăzi, ambulanțierii au fost solicitați să intervină la trei evenimente rutiere ciudate, în mai puțin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *