Saturday , 20 August 2022, 08:27

Fermieri de succes


Fondurile europene nerambursabile alocate sectorului agricol prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 au contribuit la mai multe poveşti de succes în judeţul Vaslui.
Alexandru Ilaş este unul din fermierii locali care au reuşit să acceseze un proiect european în valoare totală de 507.418 euro. Banii au fost absorbiţi prin intermediul submăsurii 4.1. – Investiţii în exploataţii agricole.
Fermierul administrează o fermă agricolă în localitatea Murgeni, judetul Vaslui, iar cu ajutorul fondurilor nerambursabile prin PNDR 2014-2020, submasura 4.1, a achiziţionat mai multe utilaje şi echipamente agricole de ultimă generaţie. Este vorba despre un tractor dotat cu încărcător frontal şi cupă pentru cereale, semănătoare pentru cereale păioase, grapă cu discuri, disc scurt, combinator, tăvălug, scarificator, distribuitor de îngrăşăminte chimice, plug, semănătoare prăşitoare, presă de balotat, prăşitoare, greblă de adunat şi de împrăştiat furaje.
«Nu apucam cu banii mei să cumpăr vreodată aşa ceva. Utilajele sunt din ultima generaţie, sunt fiabile şi au un randament ridicat. Puţini norocoşi au beneficiat de fonduri prin această submăsură. Încercăm prin astfel de achiziţii să ne aliniem la ultimele standarde în domeniu, să realizăm lucrările la timp, să avem o productivitate mai bună, un timp mai scurt de realizare al lucrărilor. Am achziţionat utilaje complexe de care sunt foarte mulţumit. Era foarte greu să administrez acest proiect fără ajutorul specialiştilor din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţare şi Investiţii Rurale (OJFIR) Vaslui, iar fără susţinerea lor lucrurile ar fi decurs mult mai greu. Le mulţumesc pentru înţelegere conducerii instituţiei şi tuturor angajaţilor. Sper ca de acum să dea Dumnezeu precipitaţii, pentru că suntem puşi la punct cu tehnologia agricolă», a spus Alexandru Ilaş.

Banii au venit imediat

Contractul de finanţare pentru proiect a fost încheiat în data de 9 august 2017, iar beneficiarul a demarat planul de afaceri imediat după semnarea documentului cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Fermierul a solicitat decontarea cheltuielilor efectuate prin două tranşe de plată: tranşa I de plată în data de 3 august 2017 şi tranşa a II-a de plată a fost depusa în data de 21 martie 2018.
«Implementarea şi rambursarea banilor s-a făcut foarte rapid. Eu administrez 200 hectare de teren, din care 30 sunt în proprietatea mea. Conform proiectului pe care l-am realizat, 105 hectare le semăn cu păioase, iar o condiţie prevăzută în proiect este să utilizez soiuri româneşti. Acestea sunt soiuri bune, care au o productivitate ridicata, inclusiv în anii secetoşi. Restul terenului l-am semănat cu rapiţă, porumb, culturi prăşitoare, fâneţe. Anul acesta suntem afectaţi de secetă, cele 33 de grade din timpul lunii aprilie au uscat forţat solul, iar o parte din plante nu au răsărit. Alte probleme cu care ne mai confruntăm sunt concurenţa neloială a unor fermieri din zonă, preţul mare la motorină şi inputuri», a mai spus Alexandru Ilaş.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Judeţul Vaslui este una dintre cele mai lovite zone de seceta excesivă

Judeţul Vaslui este una dintre cele mai lovite zone de seceta excesivă, iar fermierii speră …

Un bărbat a rămas încarcerat într-un accident rutier la ieșirea din Bârlad spre Tutova.

Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu două autospeciale și echipaje specializate, pentru descarcerare unei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *