ActualitateLocal

”Fă-ți timp să trăiești liber!”


În cadrul proiectului “Stand Against Drugs” (Lupta împotriva drogurilor) a avut loc o nouă activitate locală desfăşurată de clubul Kiwanis Vaslui, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui. Proiectul Erasmus+ este cofinanţat de Uniunea Europeană şi are parteneri internaţionali ONG-uri din Norvegia, Malta, Italia şi Uzbekistan.
Fiecare tânăr este expus cosumului de droguri, fie cu nivel de trai ridicat sau scăzut, fie cu nivel intelectual ridicat sau scăzut, fie integrat pe piaţa muncii, şomer sau neangajat. Având o personalitate în formare, tinerii nu realizează riscurile dependenţei de droguri şi, de cele mai multe ori devin vulnerabili, la presiunea grupului, de a consuma droguri.
Astfel, a avut loc o activitate de informare cu privire la problematica consumului de droguri, la nivel local/naţional, despre contextul naţional, legislaţia în domeniu, estimări ale prevalenţei şi incidenţei consumului problematic de droguri, cauze, prevenţie universală şi selectivă pe zone/grupuri de risc, consecinţe asupra sănătăţii, excluderea socială, statistici etc., realizată cu sprijinul doamnei Cobzaru Valerica, reprezentatul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui.
Această activitate a avut ca scop, în primul rând, formarea în domeniul de prevenire a consumului de droguri a lucrătorilor de tineret implicaţi în proiect. Doamna Cobzaru Valerica a susţinut o sesiune de informare a lucrătorilor de tineret şi a tinerilor voluntari prezenţi cu privire la riscurile consumului de droguri. Au fost informări despre tipurile de droguri mai des folosite în rîndul tinerilor români, despre efectele consumului acestor substanţe şi despre modul cum trebuie susţinute activităţile de prevenire a consumului de droguri în faţa tinerilor. S-au discutat aspecte despre psihologia adolescenţilor şi a tinerilor, despre modul de abordare a acestei teme în faţa unui grup de tineri.
Partea a doua a activităţii a fost dedicată tinerilor voluntari. Activitatea a început cu un joc de “spargerea gheţii”, în care tinerii au avut posibilitatea de a interreacţiona, de a se cunoaşte mai bine. Membri ai clubului Tikiro au prezentat cîteva PPT-uri despre Viaţa unei vedete înainte şi după consumul de droguri.
Obiectivele acestei activităţi au fost: să cunoască influenţa nocivă a drogurilor, să-şi formeze deprinderile de a combate sub orice formă drogurile, să afle despre cazuri reale ale efectelor distructive ale consumului de droguri şi acceptarea unor norme de conduită în societate. La sfîrşitul activităţii, tinerii voluntari au reuşit să evalueze critic, efectele consumului de droguri, să-şi formeze convingerea că dezvoltarea sănătoasă a organismului este primordială pentru sănătatea viitorului adult, pentru păstrarea unei stări optime de muncă şi studiu intellectual, să discearnă şi să evalueze corect şi obiectiv efectele negative pe care consumul de droguri le determină la nivel individual şi social. Cel mai important lucru care l-au învăţat tinerii este să fie capabil de a rezista tentaţiei şi presiunii anturajului de a consuma droguri.
Seara s-a încheiat cu deviza „Viața este prea frumoasă pentru a fi transformată într-un coșmar creat de consumul de droguri!”sau Viața este prea frumoasă ca să te lași condus de droguri! sau Fă-ți timp să trăiești liber!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button