ActualitateLocal

Exercțiu tactic al pompierilor la Mănăstirea Grăjdeni


Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui a intervenit cu forțe și mijloace pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui incendiu major produs la Mănăstirea Grăjdeni, urmat de un incendiu la fondul forestier și căutarea unei persoane rătăcite.
Marți, 23 octombrie 2018, începând cu ora 18.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al județului Vaslui a efectuat un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, cu tema: Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui incendiu major produs la Mănăstirea Grăjdeni, urmat de un incendiu la fondul forestier.
Potrivit scenariului exerciţiului „În data de 23.10.2018, ora 18.00, pe fondul utilizării necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise, s-a produs un incendiu în sectorul zootehnic amplasat în interiorul ansamblului Mănăstirii Grăjdeni. Având în vedere faptul că Mănăstirea Grăjdeni este clasată ca monument istoric, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență şi Comitetul Local pentru Situații de Uurgență Fruntișeni s-au întrunit în regim de urgenţă şi au dispus măsuri preliminare pentru asigurarea intervenției. Lichidarea incendiului a fost una dificilă datorită vântului puternic, iar acesta s-a extins la pădurea din imediata apropiere, reprezentanţii Ocolului Silvic Epureni prezenţi la faţa locului estimează că suprafaţa afectată de incendiu este de aproximativ 3 ha şi există riscul iminent de extindere. Din cauza panicii, a întunericului și fumului dens, un cetăţean participant la acțiunea de stingere s-a rătăcit în pădurea Grăjdeni”
Exerciţiul a avut ca obiectiv general verificarea timpului de reacţie şi a posibilităţilor tehnice de intervenţie ale forţelor şi mijloacelor tehnice, precum şi pregătirea personalului care trebuie să intervină în cazul unui asemenea accident rutier.
Structurile participante la exerciţiu au fost: Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, Unitatea Militară nr. 01458 Bârlad, Direcția Silvică Vaslui – Ocolul Silivic Epureni, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Fruntișeni .
Pentru gestionarea situaţiilor tactice, au fost direcţionate următoarele mijloace tehnice din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență: trei autospeciale de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, două autocamioane de intervenție cu motopompe, autospeciala de căutare salvare cu echipa canină”.
În sprijin au intervenit: două autospeciale ale poliției rutiere, o autospecială criminalistică și o autospecială de intervenție cu echipa canină din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, un echipaj mobil cu o autospecială de intervenție din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, un echipaj mobil cu o autospecială de intervenție din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, un autocamion de intervenție cu militari din cadrul Unității Militare nr. 01458 Bârlad, personal tehnic și autospeciale de intervenție din cadrul Direcției Silvice Vaslui – Ocolul Silvic Epureni, personal din cadrul Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Fruntișeni.
Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţii, concluzia fiind că, forţele angrenate în desfășurarea exercițiului pot gestiona o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button