Sunday , 29 November 2020, 00:59

DSP Vaslui atrage atenția la căpușe!

Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roşiatică, de formă circulară, aparută în jurul muşcăturii, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul muşcăturii.

În județul Vaslui, în anul 2019 au fost înregistrate 10 cazuri de boală Lyme, iar de la începutul anului până la această dată nu a fost înregistrat niciun caz.

Având în vedere că ne aflăm în  sezonul cald, iar activităţile în aer liber sunt mai frecvente, Direcția de Sănătate Publică Vaslui recomandă populaţiei următoarele:  

  • purtarea unor haine deschise la culoare, (pale);
  • folosirea spray-urilor contra insectelor atunci când vă aflați la pădure sau în zonele situate în apropierea lacurilor și bălților;
  • purtarea încălțămintei atunci când mergeți prin iarbă;
  • evitarea folosirii pe timpul de vară ale produselor cosmetice și de îngrijire intens parfumate.
  • tăierea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor;
  • controlul animalelor-gazdă: distrugerea/îndepărtarea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer și deratizare preventivă în focar.
  • inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor;
  • în cazul expunerii profesionale se recomandă purtarea echipamentului de protecţie, instruire privind simptomatologia bolii şi modalităţile de prevenire.

Imediat ce au fost descoperite căpușe pe suprafața corpului, se recomandă prezentarea la medic pentru a putea fi îndepărtate, reducându-se astfel riscul apariției unor reacții inflamatorii  tegumentare dar și riscul de transmitere a unor boli infecțioase.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Aproape 500 de polițiști vor fi la datorie în minivacanța de 1 decembrie

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie a.c., peste 480 de polițiști din cadrul structurilor …

Comercianții de articole pirotehnice, amendați de polițiști!

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Vaslui din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *