Dorobanții au defilat pe străzile Vasluiului


În acest an, Noaptea Albă a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a fost marcată printr-o demonstrație de artă militară, realizată cu sprijinul Asociației 6 Dorobanți București.
Copii, dar şi adulţii, au fost încântaţi să urmărească o demonstrație cu caracter istorico-militar, asistând la o retrăire a istoriei. În cadrul evenimentului au fost prezentate uniforme, armament, accesorii de echipament de epocă , demonstraţii de mânuiri de arme şi o defilare a dorobanţilor prin oraș.
Reprezentanţii Asociației 6 Dorobanți București s-au arătat încântațide interesul manifestat de vasluieni pentru cultivarea tradiţiilor ostăşeşti de altădată.
După darea raportului, o scurtă prezentare a drapelului, uniformelor și armamentului din sala Arta a muzeului vasluian, Dorobanții au organizat un bivuacul istoric la Curțile Domnești, unde localnicii au admirat uniformele și echipamentele militare ale armatei române și celei otomane care au luptat în Războiul de Independență, au asistat la demonstrații de instrucție de front și mânuiri de arme, la o ședință de instrucție după regulamentele de epocă pentru micii dorobanți, la sfârșitul căreia copii au fost avansați “căprari” și au primit “Virtutea Militară” din partea Asociației “6 Dorobanți”. Tot în acest cadru a fost prezentată campania din 1877-1878 și evocarea sergentului Constantin Țurcanu, din Regimentul 13 Dorobanți, cu panouri și hărți explicative, și a fost amenajat un oficiu poștal de campanie, în care publicul au putut să scrie (cu toc și cerneală) și să expedieze cărți poștale realizate special cu subiecte legate de Războiul de Independență și din trecutul urbei Vaslui.
În Sala Arta a Muzeului Județean a fost vernisată expoziția tematică “Independența României reflectată în lucrări de artă plastică”, eveniment coordonat de Ramona Mocanu, directorul instituției.
Tot cu acest prilej, vasluienii au avut ocazia să redescopere o parte din secțiile muzeului, fiind inaugurat, cu acest prilej, secția de etnografie și folclor, precum și secția personalități vasluiene.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Tânăr din Bârlad reținut pentru trafic de droguri

La data de 27 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, împreună …

Autoritățile se pregătesc de perioada caniculară

Având în vedere atenționările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Națională de Meteorologie, privind …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *