ActualitateLocal

Doi profesori vasluieni recompensați cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a semnat luni, 28 noiembrie 2022, decretul nr. 1376 prin care, cu ocazia Zilei Naționale a României, opt profesori sunt recompensați cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler în semn de apreciere pentru rezultatele obținute în activitatea didactică.

Printre cei opt profesori, se numără și două cadre didactice din județul Vaslui. Este vorba despre Daniela-Ramona Croitoru și Dan Pracsiu.

Daniel-Ramona Croitoru este profesor de istorie la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui având o vechime de 20 de ani în învățământ. La nivelul Liceului ”Ștefan Procopiu”, numele ei este strâns legat de implementarea proiectelor europene. Călătoria sa în această direcție a început în anul 2009. A fost membră în echipele de implementare a circa 15 proiecte europene (dintre acestea, a propus și a elaborat 7 proiecte). S-a implicat activ în realizarea portofoliului pentru participarea Liceului ”Ștefan Procopiu” la Competiția Națională ”Școala Europeană” obținând locuri fruntașe (ediția din 2013-locul II, ediția din 2016-locul I, ediția din 2019-locul III), precum și în obținerea titlului de ”Școală-Ambasador al Parlamentului European” în cadrul proiectului implementat de Biroul de informare al Parlamentului European.

În activitățile extrașcolare propuse elevilor, unul dintre obiectivele urmărite de doamna profesor Daniela-Ramona Croitoru a fost dezvoltarea personală reușind în același timp să atragă fonduri pentru dotarea liceului cu mobilier școlar, cărți și echipamente digitale.

De asemenea, a primit finanțare pentru proiectul ”Emoții și comunicare nonviolentă” prin care 30 de elevi cu o situație socio-economică dificilă cazați în căminele Liceului ”Ștefan Procopiu” vor beneficia de masă și cazare gratuită pentru perioada ianuarie-martie 2023.

În perioadele de școală online, pentru a menține interesul elevilor față de disciplina istorie, a realizat mai multe resurse educaționale digitale, 18 dintre acestea fiind avizate de Ministerul Educației.

Profesorul Dan Pracsiu este profesor de informatică la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” având o vechime de 27 de ani în învățământ. În toată această perioadă a fost preocupat constant de activitatea didactică și științifică. Mereu adaptabil la noile tehnologii și găsind mereu soluții ingenioase la probleme, domnul profesor a demonstrat că este unul din cei mai buni în domeniul său.

Autor a patru cărți științifice, a numeroase probleme de informatică originale propuse pe diverse site-uri educaționale, Dan Pracsiu face parte din anul 2004 și până în prezent din comisiile naționale ale olimpiadelor de informatică în calitate de propunător de subiecte și evaluator.

A făcut parte începând din 2012 din echipa de profesori care antrenează loturile naționale de informatică ale României. De asemenea, a fost team-leader al echipelor României participante la multe ediții ale olimpiadelor internaționale precum Olimpiada Europei Centrale, Olimpiada Balcanică, Olimpiada Europei pentru juniori, Turneul Internațional de la Shumen.

A pregătit în toți acești ani elevii vasluieni care au obținut multe rezultate excepționale la olimpiadele de informatică, cinci din acești elevi ajungând în lotul național și la olimpiadele internaționale.

Nu în ultimul rând, profesorul Dan Pracsiu este membru în Comisia Națională de Informatică.Această decorație reprezintă o recunoaștere a muncii celor doi profesori dar și o dovadă a faptului că învățământul vasluian este orientat spre cultivarea eficientă a performanței și a incluziunii!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button