Consiliul Județean Vaslui a marcat Ziua Principatelor Române

Astăzi, Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui și Centrul Creației Populare Vaslui au organizat o manifestare dedicată Zilei Principatelor Române.

Evenimentul a debutat cu o evocare a momentului de la 24 ianuarie 1859, profesorul universitar ieșean, Cătălin Turliuc, precizând că data coincide cu scrierea ”certificatului de naștere” a României moderne.

”Exemplul românesc, care astăzi este discutat de foarte multă lume, din varii unghiuri, ar trebui să ne ducă cu gândul la o realitate și anume, aceea că în 1859 și în cei trei ani care au urmat până la recunoașterea de către puterile garante a unirii depline, a fost momentul fondator al statului național român. De aici trebuie să plecăm, fiindcă, în mod firesc, atunci românii au realizat un pas decisiv, un pas care ne-a pus pe harta Europei, acolo unde trebuie. A fost începutul primei noastre integrări europene. A fost deschiderea drumului către modernizare, prin occidentalizare. Toate acestea s-au întâmplat în cei 7 ani de domnie a celui care vine de pe aceste meleaguri ale Vasluiului, Alexandru Ioan I”, a spus Cătălin Turliuc.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că unirea a fost înfăptuită cu voia celor mulți, iar ideea de unitate rămâne încă actuală, existând încercări de dezbinare a românilor.

”Lăsând la o parte multe dintre concepțiile noastre, oamenii din țările române dansau această horă a Unirii de multă vreme. Și nu dansau hora doar la nivelul suprastructurilor, la nivelul personalităților, ci și la nivelul acesta de bază, de la adunările ad-hoc până în rândurile clăcașilor. Trebuie să spunem că erau personalități și oameni de rând care habar nu aveau de unire. Erau persoane care se opuneau acestei uniri. Dar forța gândului, originea, limba au depășit toate aceste neajunsuri și la 24 ianuarie au desăvârșit Unirea. Toate aceste lucruri au fost făcute cu ajutorul celor mai mulți. Vorba proverbului: lucrurile mari se fac prin voia celor mulți. Se mai spune că din iarbă se face funia pentru a lega elefantul. Așa că trebuie să ne aducem permanent aminte de străduința înaintașilor noștri, pentru a reînnoda funia, cu care să stăpânim elefantul, care, de cele mai multe ori, încearcă să ne dezbine”, a spus președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, speră ca în acest an să reînvie viața culturală a urbei, afectată de pandemia de coronavirus.

”Vasluiul s-a organizat de fiecare dată să cinstească marile evenimente. Dacă în 2020 ne-a lipsit ceva care reprezentant al autorității publice locale, vă spun cu toată inima că ne-a lipsit acea activitate intensă a municipiului nostru, când participam la foarte multe manifestări, când viața culturală a orașului nostru era una activă. Vreau să gândesc că anul 2021 va reveni la normal și vom relua o viață culturală firească, așa cum trebuie să fie în municipiul nostru. Debutăm anul acesta cu manifestarea dedicată lui 24 ianuarie. Sper ca pe viitor asemenea manifestări să se desfășoare în alte condiții și nutresc această speranță. Nu pot să nu vorbesc despre Unire, despre dorința celor două principate, de a se uni, materializându-se la 1859, iar procesul a continuat până la 1 decembrie 1918, când s-a realizat Marea Unire”, a spus primarul Vasile Pavăl.

În partea a doua a manifestării, soliști ai Rapsodiei Vasluiului au prezentat un moment folcloric.

Pe scenă a fost sărbătorită și Silvia Ene, o cunoscută interpretă de muzică populară, care pe 24 ianuarie a împlinit o frumoasă vârstă.

În final, soliștii au dansat Hora Unirii, în aplauzele celor prezenți în sala Centrului de Afaceri din Vaslui.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

45 de unităţi şcolare vor funcţiona în scenariul roşu de săptămâna viitoare

45 de unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui vor funcţiona în scenariul roşu de la …

Trei accidente ciudate în mai puțin de o oră

Astăzi, ambulanțierii au fost solicitați să intervină la trei evenimente rutiere ciudate, în mai puțin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *