ActualitateLocal

Concert Extraordinar la Vaslui, dedicat Zilei Internaţionale a Femeii


Cele mai frumoase capodopere vocale şi instrumentale clasice, pop şi pop-opera, coloane sonore din filme celebre şi duete de excepţie – aceste sunt ingredientele unei premiere de o deosebită ţinută artistică pe care membrii Filarmonicii “Paul Constantinescu“ din Ploieşti, la iniţiativa Primăriei municipiului Vaslui, ne-o vor oferi pe data de 8 martie.
Concertul va fi susţinut pe o scenă special amenajată, în cadrul Sălii Polivalente Vaslui, sub egida ”Concertul Primăverii”, avându-i ca protagonişti pe Cezar Ouatu, Nico, Romeo Zaharia şi Doina Moroşanu. Cei patruzeci de instrumentişti ai Orchestrei Filarmonicii “Paul Constantinescu“ din Ploieşti vor asigura, pentru două ore, un regal muzical, sub bagheta dirijorului Zefir Brezeanu.
Nu vor lipsi surprizele unui eveniment-unicat: colaborări muzicale ale tinerilor vasluieni cu rezultate notabile la nivel naţional cu artiştii Orchestrei Filarmonicii din Ploieşti vor fi aduse pe scena vasluiană într-un concert integral live.
Filarmonica “Paul Constantinescu“ Ploiești este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din România. Recunoscută pe plan național și internațional mulţumită reprezentațiilor profesioniste ale artiştilor acesteia, care sunt apreciate întotdeauna de către public și presa de specialitate, s-a înființat în anul 1952, din inițiativa unui grup de iubitori ai muzicii simfonice.
Turneele efectuate în Italia, Germania, Olanda, Belgia, Canada, Franţa, Spania, Coreea de Sud au generat o serie de aprecieri unanime din partea presei de specialitate şi a publicului. Nume celebre de dirijori şi solisti de talie internaţională s-au simţit minunat concertând la Ploieşti: Igor Bezrodnii, Carlo Farina, Paavo Berglund, Renard Czajkovski, Michael Heize, Franco de Masi, Enzo Ferraris, Lee Sun Young, Maximino Zumalave, Daniil Safran, Li Ming Cean, Silvia Mercier, Viktor Eresko, Pavel Kogan, Ion Voicu, Stefan Ruha, Mihaela Martin, Lenuta Ciulei-Atanasiu, Gabriel Groitoru, Florin Croitoru, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Mihaela Ursuleasa şi multi alţii. Printre festivalurile de renume la care Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” a participat se numară: Praga 1976, Spoleto 1976, Toronto 1976, Martina Franca 1976, 1980, 1981, Heraclion 1985, Salonic 1987, Gorizia 1995-2004, Varallo 1996, 2004, Festivalul Mozart – Franta 2006.
Începând cu anul 1996, Filarmonica ”Paul Constantinescu” este organizatoarea unor concursuri naţionale şi internaţionale precum: Concursul Naţional de Interpretare ”Paul Constantinescu” pentru pian, vioara şi canto (1996-2004), Festivalul Tinerilor Dirijori -Buşteni (ultima editie 1996), Concursul Naţional de Interpretare ”Marţian Negrea” pentru pian, canto, flaut şi clarinet (1998), Concursul Internaţional de Pian ”Lory Wallfisch” (2001-2003), Concursul Internaţional de Canto ”Eugenia Moldoveanu” (2001), Festivalul de Muzică Contemporană (2003).
Cezar Ouatu este, în prezent, cel mai dinamic şi original brand pop-opera românesc. Cunoscut şi sub numele de ”Cezar the Voicu”, artistul îmbină, în mod original, specializarea de contratenor baroc cu o muzică diversă, destinată publicului larg. Pe scurt, un contratenor clasic – crossover, înzestrat cu o voce unică şi extrem de flexibilă prin care abordează genuri muzicale diferite: opera, pop-opera, dance, latino, rock-simfonic şi jazz. Este o prezenţă magică pe scenă şi un interpret complex, adulat de zeci de mii de fani din întreaga lume.
Perioada 2007- 2012 i-a adus artistului Cezar Ouatu titlul de cel mai valoros contratenor al generaţiei sale de prestigioasa publicaţie „Das Opernglas” şi urmează o carieră internaţională pe scene consacrate: Teatrul “La Fenice” din Veneţia (debut), Opera din Lausanne, “Teatrul Olimpic” din Vicenza, Teatrul Chatelet din Paris, Filarmonica din Berlin şi Istanbul, Opera Naţională Croată, Teatrul Regal de la Palatul Nou din Potsdam, Ateneul Român din Bucureşti şi în festivaluri reprezentative din Corint, Atena, Milano,Cuenca, Potsdam, Halle şi Bucureşti.
Din 2013, este solist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi dezvoltă colaborări cu cele mai importante case de producţie şi trusturi de televiziune şi presă din România.
Colaborează cu dirijori şi regizori de excepţie: Fabio Biondi, Alan Curtis, Jean- Christophe Spinosi, Ottavio Dantone, Diego Fasolis, George Petrou, Federico Guglielmo, Werner Ehrhardt, Emilio Sagi, Pierluigi Pizzi, Corrado Rovaris, Emmanuel Villaume şi are ca partenere, voci celebre ale scenei operistice: Angela Gheorghiu, Ruxandra Donose, Cecilia Bartoli, Simone Kermes, Ruth Ziesak, Olga Peretyatko, Juanita Lascarro şi Mireille Delunsch, în Istanbul, Dortmund, Berlin, Steinfurt, Halle, Bucureşti şi Lausanne.
În România, susţine concerte şi recitaluri pe cele mai cunoscute scene din Bucureşti şi din ţară. Cezar Ouatu este invitat să susţină recitaluri în Italia şi în întreaga lume. Este colaborator al ansamblurilor “Cappella Musicale” din Lodi şi al Corului “Claudio Monteverdi” din Crema şi are un repertoriu alcătuit din creaţii importante ale genului: “Dixit Dominus” de G.F Händel, “Te Deum” de H. Purcell, “Nisi Dominus”, “Stabat Mater” de A. Vivaldi, “Requiem” de F.Cavalli şi “Carmina Burana” de Carl Orff.
Cel mai spectaculos proiect al său a fost participarea la Selecţia Naţională Eurovision 2013, pe care a câştigat-o cu un mare succes de audienţă. A reprezentat România la European Song Contest 2013, în Suedia, unde s-a clasat pe locul al treilea în preferinţele publicului australian şi pe locul al şaselea, în preferinţele celui european.
Repertoriul lui Cezar este complex şi divers, şi include cele mai frumoase coveruri după coloane sonore din filme, precum “Cinema Nuovo Paradiso”, “Romeo and Juliet”, “The Godfather”, “Seven Hills of Rome!”, “The Mission”, arii din opere orchestrate modern, “Lascia ch’io pianga”(Handel), piese celebre de jazz, latino, rock-simfonic şi muzică scrisă special pentru vocea sa: “It’s My Life” (Cristian Faur), “Painful Love” (Şerban Cazan), “Amore” (Cezar Ouatu & Alin Radu).
Nico este una dintre cele mai îndrăgite interprete de la noi din ţară, NICO (Nicoleta Matei) abordează un spectru larg de genuri muzicale: Pop, R&B, Soul, Jazz, câştigandu-şi publicul prin vocea sa inconfundabilă.
1990 a fost anul când a terminat Școala Populară de Artă din Ploiești și a devenit solista Teatrului „Toma Caragiu” din localitate, secția estradă.
A cântat peste hotare cu contracte în China și Japonia.
În perioada 1996-1999, patru ediții la rând, a obținut premiul pentru cea mai bună solistă vocală la Festivalul Național al teatrelor de estradă de la Constanța. Printre distincţiile adjudecate de-a lungul timpului se numără: premiul I pentru cea mai bună voce feminină la Festivalul “Ion Vasilescu”; premiul al II-lea la Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia pentru piesa “Și dacă viața mea”, premiul al II-lea la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, Brașov; în Bulgaria, la Varna, a obținut marele premiu și alte 4 premii la Festivalul “Discovery Fest”; în Kazahstan, la Alma Ata, a obținut Marele Premiu și trofeul “Vocea Asiei”.
A reprezentat România la concursul Eurovision 2008, care a avut loc la Belgrad, Serbia, cu melodia “Pe-o margine de lume”, interpretată alături de Vlad Miriță. Clasându-se pe locul 7 în semifinală, piesa a ajuns în finala competiției, obținând 45 de puncte și locul 20 din 25 de țări participante.
A dezvoltat proiecte muzicale inedite alături de artişti şi trupe diferite ca formă de manifestare artistică: B.U.G. Mafia, Morometzii,Cabron, Don Baxter și Puya (La Familia), dar și Laurențiu Matei.
Cunoscuta interpretă de muzică uşoară Doina Moroşanu a primit, mulţumită longevivei sale cariere artistice şi calităţilor sale vocale incontestabile, titulatura de „vocea de aur a Vasluiului”.
Cariera de artist a Doinei Moroşanu a început de la o vârstă fragedă. A obţinut încă de la debut cel mai mare premiu care exista pe vremea aceea, trofeul concursului televizat “Steaua fără nume”. A fost solista celor mai mari teatre de estradă din ţară, colaborând cu Teatrele de Revistă din Constanţa şi Bucureşti.
A avut prilejul, mulţumită talentului şi ambiţiei sale, să reprezinte România la Festivalul Internaţional de Muzică Pop de la Ljublijana.
Cariera sa muzicală i-a oferit colaborări scenice alături de nume sonore la nivel naţional precum regretata Stela Popescu, Arşinel, Ţociu şi Palade sau soliştii Aurelian Temişan şi Sanda Ladoşi, Mihai Trăistariu.
Doina Moroşanu a abordat şi muzica populară. Pentru că interpreta magistral cântecele Mariei Tănase, a participat, la Craiova, la festivalul care poartă numele marii interprete.
A ajuns prima dată pe scena festivalului “Crizantema de Aur”, la Târgovişte, în 1993, obţinând premiul I la interpretare. Prezenţă constantă la festivalurile de romanţă din ţară, artista noastră a revenit de fiecare dată acasă cu premii importante: 1995 – Marele premiu al Festivalului „Crizantema de Aur” cu piesa „Romanţă, romanţă”, ale cărei muzică şi versuri aparţineau lui Paraschiv Oprea; 1996 – locul I la interpretare, locul I la creaţie şi Marele premiu al Festivalului „Crizantema de Aur” cu piesa “Viaţa-i joc de noroc”, compozitor Constantin Bardan; Marele premiu la Festivalul de romanţe de la Zlatna – seria premiilor obţinute de artistă având o continuitate firească până inclusiv anul trecut, când a revenit de la Festivalul de Romanţe de la Târgovişte cu Premiul Special la secţiunea Creaţie pentru piesa „Un buchet de crizanteme” (compozitot Marcel Iorga).
Vasluianul Romeo Zaharia este încă din anul 2001 solist al Teatrului de Revista Majestic – Ploiesti, dragostea pentru scenă şi muzică fiindu-i generată de către prof. Doina Moroşanu.
Palmaresul său cuprinde nenumărate premii şi trofee, dintre care enumerăm: Premiul II – Mamaia 1997, sectiunea interpretare Trofeul ”Florea de Lotus” (Oradea,1996), Trofeul ”Corabia de Aur” 1996 ,Trofeul „Florentin Delmar” (Focșani,2000) , Trofeul ”Stelele Cetății” (Deva,1999), Premiul II la Festivalul ”Mamaia 2001”, la secțiunea Creație, Premiul II „DAN’S” Medgidia – 2006 la secțiunea Creație, cu piesa „Doar Ploi” muzica: Razvan Trandafir, text: Romeo Zaharia, Premiul II „Maluri de Prut” (Chişinau,1996).
Pasiunea sa pentru muzică l-a adus de fiecare dată pe scena celor mai importante festivaluri din ţară, emisiuni televizate sau concerte derulate la nivel naţional. Vasluiul rămâne însă oraşul său de suflet, unde va susţine întotdeauna recitaluri de excepţie, dedicate publicului său atât de drag.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button