Clădirea Școlii ”Constantin Parfene”, la 125 de ani de la inaugurare


Astăzi, Școala ”Constantin Parfene” a sărbătorit 125 de ani de existenţă a clădirii unității de învățământ, care cuprindea la acea vreme “4 camere de clasă, sala de desen, sala pentru laboratorul de fizică-chimie şi naturale, 3 camere pentru cancelarii şi un amfiteatru generos care serveşte şi astăzi”.
“Era un edificiu spațios, modern, confortabil, dotat cu material didactic din abundenţă”, se precizat în presa acelor vremuri.
La 1 septembrie 1893 a avut loc inaugurarea oficială a clădirii gimnaziului (astăzi corpul A al școlii noastre) prin “decizia Domnului Ministru”- solemnitate la care a participat și regele Carol I. Gimnaziul era atunci o instituție de învățământ secundar (inferior – 4 ani) ce pregătea elevi pentru liceu (ciclul secundar superior – 4 ani) – reglementare făcută ceva mai târziu, în 1898, prin Legea Învățământului Secundar și Superior, elaborată de Spiru Haret și Constantin Dimitrescu-Iași.
În anul 1935 s-a construit corpul B al şcolii, lipit de primul într-o îmbinare perfectă, ce sporeşte măreţia şi funcţionalitatea clădirii.
Momentul aniversar a fost punctat de conducerea școlii printr-un concurs și o expoziție de fotografie, cu imagini ce prezintă o serie de activități derulate de-a lungul anilor de unitatea gimnazială.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bătrân transportat la spital cu o plagă înjunghiată

Un bărbat în vârstă de 82 de ani, din localitatea Stuhuleţ, comuna Berezeni, a fost …

77 de polițiști vasluieni au fost avansaţi în gradul profesional următor, de Ziua Poliţiei Române

Cu prilejul sărbătoririi a 201 ani de atestare documentară a Poliției Române, Vineri, 24 martie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *