CJRAE Vaslui, la ceas aniversar


Vasluiul a fost pilot în domneiul asistenței educaționale, înființând primul Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) din țară. În cei zece ani de existență, instituția vasluiană a căpătat rezonanță națională, fiind foarte apreciată la nivel de Minister al Educației.
”Ne-am propus să nu dezamăgim, astfel încât cei care au dat girul înființării acestei instituții nu l-au dat degeaba. Pot spune că am devenit destul de vizibili. Nu doar la nivel local și județean, ci și la nivel național. Suntem printre primele instituții înființate în țară și am rămas nu doar cu numele că suntem prima instituție înființată. Suntem instituția, care atunci când se scriu regulamentele sau hotărâri de guvern, suntem consultați. Suntem parte integrată a echipei care scrie hotărâri de guvern referitoare la problematica copilului cu cerințe speciale sau ce înseamnă orientare școlară în carieră. E un lucru important pentru noi. Suntem în primele trei instituții din țară, care contează atunci când la nivel de minister se iau decizii și se scriu hotărâri de guvern”, a declarat Daniela Laic, directorul CJRAE Vaslui.
Una dintre instituțiile partenere ale centrului este Inspectoratul Școlar Județean. Împreună au derulat, în ultimii ani, multe proiecte școlare, ce au vizat reducerea abandonului școlar, violența în rândul elevilor sau sprijinul copiilor cu părinți plecați în străinătate.
”Eu mă consider ca făcând parte din această instituție. Am avut nevoie întodeauna de CJRAE și ne-am regăsit în proiecte comune. Când am venit la ISJ, unul din obiectivele pe care mi le-am stabilit a fost să integrăm copii cu cerințe educaționale speciale. Acum pot să spun că, împreună cu CJRAE am reușit să avem rezultate pe fiecare problematică: abandon, violență, copii cu părinți plecați în străinătate. S-a muncit mult și s-au realizat documente bine elaborate, care au devenit modele de bună practică în domeniu, iar rezultatele sunt evidente”, a afirmat inspectorul general al ISJ Vaslui, prof. Gabriela Plăcintă.
Aniversarea celor zece ani de existență ai instituției vasluiene a fost marcată printr-un simpozion național, în cadrul căruia s-a vorbit despre consiliere și orientare școlară, educație specială, pregătire profesională, integrare socială și parteneriatul eficient pentru egalitate de șanse.
”Este o poveste de succes, dar câte asemenea povești de succes se află printre noi, în sală. Dați-mi voi să mă bucur de activitatea dumneavoastră. Am numai cuvinte de laudă, de apreciere. Același gânduri vi le transmite și președintele Dumitru Buzatu, ocupat cu rezolvarea altor probleme. În ceea ce privește administrarea județului, componenta educativă ocupă un loc de cinste. Întotdeauna vom fi prompți la rezolvarea problemelor cu care vă confruntați”, a spus Vasile Mariciuc, vicepreședinte CJ Vaslui.
Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui oferă servicii de consiliere și orientare școlară, servicii de terapie a tulburărilor de limbaj și servicii de evaluare și orientare a copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ambulanță scoasă din nămeți de un grup de tineri la Ghergheleu

O ambulanță trimisă la o urgență în localitatea Ghergheleu, comuna Codăești, a rămas blocată în …

Ambulanţă care transportă doi pacienţi la un centru de dializă, blocată pe DC37

O ambulanţă cu doi pacienţi transportaţi pentru dializă a rămas blocată în zăpadă pe DC …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *