ActualitateLocal

Catedrala episcopală de la Huși a fost în sărbătoare!

Astăzi, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a fost serbat hramul istoric al Catedralei Episcopale din Huşi.

Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi alcătuit din părinţi consilieri, protopopi şi stareţi ai mănăstirilor din eparhie.

La eveniment au participat vicepreședinții Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan și Dan Marian, alături de primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, subprefectul Mircea Gologan și o serie de parlamentari vasluieni.

Pelerinii s-au închinat la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ce au fost așezate într-un baldachin special, în curtea Catedralei Episcopale.

Biserica îi cinstește în mod deosebit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de la care putem învăța lucruri minunate, și dătătoare de bucurie pentru sufletul nostru.

De la Sfântul Apostol Petru învățăm ce înseamnă să fim oameni sinceri, spontani în manifestarea credinței noastre. Așa cum reiese, cu maximă pregnanță, din Sfânta Evanghelie, Sfântul Petru, prin sinceritatea sa, prin deschiderea inimii sale, și-a așezat sufletul său întreg în fața Domnului, așa cum era el.

Sfântul Apostol Pavel ne învață că în mărturisirea credinței trebuie să conjugăm rațiunea cu inima. A fost un om extrem de inteligent, dar aceasta nu l-a dus în punctul de a se îngâmfa, de a se comporta cu aroganță. Întotdeauna, inteligența sa extraordinară era dublată de multă smerenie. El mărturisește, în fața colegilor de apostolat, că este cel mai mic și păcătos dintre toți, că nu e vrednic de a fi numit apostol.

Învățăm sinceritatea, spontaneitatea în a ne trăi credința și să fim oameni înțelepți, care să dăm mărturie de iubirea pe care o avem față de Domnul”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Biserica a fost construită de domnitorul Ștefan cel Mare în anul 1495, fiind refăcută din temelie de către episcopul Inochentie al Hușilor în perioada 1753-1756. Între anii 1598-1949 a îndeplinit rolul de catedrală episcopală a Hușilor, iar după reînființarea Episcopiei Hușilor în 1996 și-a reluat acest rol.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button