Centrul de Abilitare şi Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești a intrat în carantină

Având în vedere apariția primului caz – persoană cu vârsta de 42 de ani, asimptomatică, depistată pozitiv în data de 10 august, în urma unui consult de specialitate la o clinică din Iași, cazul fiind raportat de către Direcția de Sănătate Publică Iași în data de 11 august, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a demarat astfel o anchetă epidemiologică în data de 12 august.

În cadrul anchetei epidemiologice au fost recoltate probe biologice și în urma analizelor de laborator au fost confirmați pozitivi 41 de beneficiari și 22 de angajați din cadrul Centrului de Abilitare şi Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui.

Ca urmare a numărului de persoane depistate pozitive până în prezent și a faptului că din probele recoltate, după analizarea lor, probabilitatea ca să fie depistate și alte persoane pozitive este mare, dar și riscul ca persoanele care sunt în prezent negative să se pozitiveze în perioada următoare, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a informat Instituția Prefectului – județul Vaslui prin adresa cu nr. 14530/17.08.2020 despre izbucnirea unui focar de infecție cu COVID-19 în cadrul Centrului de Abilitare şi Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui.

Ținând cont de cele prezentate, astăzi, 17 august 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, întrunit în ședință extraordinară, a adoptat Hotărârea nr. 19, prin care începând cu data de 17.08.2020 se instituie măsura de carantină pentru o perioadă de 14 zile, pentru Centrul de Abilitare şi Reabilitare Neuro-psihică Mălăiești, comuna Vutcani, județul Vaslui.

Se vor dispune următoarele măsuri:
1)Persoanele depistate pozitive, beneficiari şi angajaţi, vor rămâne ȋn centru.
Evaluarea clinică, atât a beneficiarilor cât și a angajaților, se va face de către o echipă de medici ( infecţionist şi pneumolog) de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, precum şi de către medicul de familie care are pe listele sale beneficiarii. După evaluare, se va stabili forma de boală pe care aceştia o prezintă şi se va decide care persoane necesită internare ȋn Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad – spital suport COVID-19.
2) Beneficiarii şi angajaţii care nu vor necesita spitalizare vor primi tratament indicat de echipa de medici evaluatori şi vor fi monitorizaţi zilnic de medicul de familie.
3) Personalul va rămâne la locul de muncă pentru o perioadă de 14 zile; această perioadă de timp poate varia în funcţie de evoluţia focarului.
4) Şeful de centru va stabili necesarul de personal care va acorda ȋngrijiri tuturor beneficiarilor şi va comunica către Direcția de Sănătate Publică Vaslui lista acestora şi sectorul ȋn care aceștia ȋşi vor desfăşura activitatea.
5)Direcția de Sănătate Publică Vaslui va efectua anchetele epidemiologice pentru fiecare angajat şi va stabili măsurile care se vor lua pentru fiecare membru de familie al fiecărui angajat.
6) Se va evalua stocul de echipamente de protecţie, materiale de curăţenie, dezinfectanţi şi acesta se va completa cu cantităţile necesare.
7) Întreg personalul va purta în mod corespunzător echipamentul de protecție
Vor fi respectate cu strictețe regulile de curățenie și dezinfecție!

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Tabără de meșteșuguri tradiționale la Școala ”Constantin Parfene” Vaslui

Peste 180 de elevi au participat la cea de a zecea ediţie a Taberei de …

Zilele Școlii ”Constantin Parfene” Vaslui

Gimnaziul ”Constantin Parfene” Vaslui s-a aflat în sărbătoare, organizând o nouă ediție a ”Zilelor școlii”. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *