CÂRJA/ Un nou caz de pestă porcină africană la porc mistreț

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat apariția unui nou caz de pestă porcină africană la un porc mistreț din Fondul de vânătoare nr. 37 din zona Cârja.

Aici au mai fost confirmate alte 7 cazuri pozitive, astfel că DSVSA Vaslui a decis punerea sub supraveghere a zonei afectate şi instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală.

În această perioadă vor fi organizate vânători la pândă, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, fără gonaci și câini de vânătoare, pentru întregul efectiv de mistreți aflați în zona afectată.

Vânătoarea organizată în zona afectată se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat.

Toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie examinați de un medic veterinar oficial și să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic.

Recoltarea probelor de la mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiţii de biosecuritate.

”Întrucât mistrețul reprezintă un potențial rezervor al virusului Pestei Porcine Africane, fapt confirmat de apariția acestor cazuri în ultima perioadă, ceea ce poate duce la transmiterea prin diverşi vectori la porcii domestici din gospodăriile populației, facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Vaslui.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Tânăr din Bârlad reținut pentru trafic de droguri

La data de 27 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, împreună …

Autoritățile se pregătesc de perioada caniculară

Având în vedere atenționările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Națională de Meteorologie, privind …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *