ActualitateLocal

Campanie de prevenire a delicvenței juvenile, precum și de facilitare a reintegrării în societate a persoanelor private de libertate

În scopul prevenirii violenței și a conduitei infracționale în rândul elevilor de gimnaziu și liceu, Penitenciarul Vaslui a continuat în luna martie 2022 seria activităților derulate în colaborare cu instituțiile de învățământ din județul Vaslui. Astfel, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din comuna Ștefan cel Mare și Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din comuna Laza ne-au fost gazde și partenere în derularea activităților din cadrul proiectelor psiho-educaționale pe tema ”Stop Bullying!”.

Activitățile din cele două școli au fost organizate la clase de gimnaziu, cu implicarea a unui număr de 185 de elevi și 11 cadre didactice.

Derularea Campaniei de prevenire a criminalității și de facilitare a reintegrării sociale a persoanelor custodiate, cu implicarea mai multor entități sociale, în conformitate cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020 – 2024, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2020, vine în sprijinul eforturilor educative ale cadrelor didactice, prin oferirea unor exemple concrete ale consecințelor infracționalității, analiza cauzelor care conduc spre violență și identificarea factorilor de suport, care pot contribui la prevenirea delicvenței juvenile.

Campania derulată în colaboare cu instituțiile școlare vizează valorificarea experienței persoanelor condamnate, ce poate condiționa asumarea și învățarea unor atitudini și comportamente dezirabile social și evitarea comportamentelor delincvente în rândul tinerilor și a copiilor. De asemenea, interacțiunea directă cu lucrătorii penitenciarului sau cu persoanele private de libertate contribuie la cunoașterea mai bună a mediului penitenciar de către societatea civilă și înțelegerea fenomenului infracționalității, având un rol foarte important în prevenirea comportamentelor agresive și nu numai.

Informațiile transmise de către reprezentanții Penitenciarului Vaslui au fost susținute de mărturii ale unor persoane private de libertate tinere, arestate pentru fapte comise cu violență, prin prezența efectivă a acestora sau prin înregistrări video. Elevii au avut ocazia să adreseze întrebări despre mediul carceral și despre persoanele private de libertate prezentate. Coordonatorii activității i-au ajutat să conștientizeze faptul că, de la lucruri banale, minore, care par copilărești, se poate ajunge la acte de violență, tâlhărie, șantaj, etc, aspecte pedepsite de lege cu privarea de libertate.

În același timp, participanții, fie copii sau adulți, au înțeles că persoanele private de liberate sunt oameni ca toți oamenii, care vor reveni în societate după executarea pedepsei și care au nevoie de suportul membrilor comunităților din care fac parte pentru facilitarea reintegrării lor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button