ActualitateLocal

Cadre didactice de la Liceul „Emil Racoviță” Vaslui au participat la cursuri de formare în Portugalia

În perioada 24-28 octombrie 2022, trei cadre didactice de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui, Scutaru Cezarina Mihaela, Sprîncenatu Monica și Lepărdă Ionela Adriana au participat la cursul de formare profesională “Environmental Education – Small Actions with Big Impacts”, organizat de Cultivating Futures, Lisabona, Portugalia. Activitatea de formare continuă este inclusă în programul ERASMUS+1, Acțiunea Cheie-Educație Școlară (SCH) -acreditare 2021-1-RO01-KA121-SCH-000010907.

La curs au mai participat 5 cadre didactice din Polonia, 2 din Finlanda, 2 din Austria și 1 din Slovenia.  Profesorii au avut ocazia să își însușească cunoștințe și să își formeze abilități în domeniul educației pentru mediu și  pentru dezvoltare durabilă și anume: concepte de durabilitate a mediului; informații și statistici bazate pe dovezi despre problemele de mediu; importanța utilizării eficiente a resurselor naturale și minimizarea poluării și producerii de deșeuri; impactul fiecărei acțiuni asupra mediului; două tipuri de economie: economia liniară și circulară și înțelegerea ciclului de viață al bunurilor de larg consum, cei 6 R ai mediului (Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) ca instrument de simplificare a educației pentru mediu.

Totodată prin formarea profesională s-a urmărit  îmbunătățirea cercetării, partajarea și aplicarea strategiilor creative într-un context educațional care promovează durabilitatea mediului: instrumente educaționale și resurse, inclusiv informații bazate pe dovezi, statistici, videoclipuri și exerciții practice în domeniul educației pentru mediu pe care profesorii le pot adapta la contextul lor și exemple reale despre cum să schimbe modelele de consum și să reducă cantitatea de deșeuri.

Obiectivul cursului a fost acela de a crea și mai apoi a aplica activități de educație ecologică și utilizarea acestora în context educațional în interiorul și în afara sălii de clasă. Aceste activități, care utilizează materiale reciclate, urmează să fie un punct de plecare pentru activitatea continuă de sensibilizare a copiilor și tinerilor cu privire la problemele de mediu.

În timpul instruirii au fost utilizate tehnologii, în echilibru cu învățarea în aer liber, munca în echipă și alte educații non-formale.

Profesorii au lucrat împreună într-un mediu pozitiv și energic, lucrând în grupuri și organizându-și timpul pentru a îndeplini sarcinile date de formator. Au experimentat un curs orientat spre acțiune și bazat pe activități practice.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button